Без хомогености тешко је направити резултат

Ватерполо клуб Црвена звезда је победник супер купа Европе. Савладали су крагујевачки Раднички, који је победник ЛЕН купа са 9: 8 у Бечеју. Трофеј супер купа је четврти у 2013-ој за екипу Црвене звезде. Имајући у виду незавидну финансијску ситуацију која је претходила, ово је највећи успех ватерполо клуба. Одустајањем италијанског Про река од Лиге шампиона у сезони 2012/13  неки од наших репрезентативаца дошли су у српску ватерполо лигу. Део тих играча стигао је у Црвену звезду. Тако оформљен клуб је кроз годину дана узео четири трофеја. О томе и улагању у српски ватерполо разговарали смо са капитеном ватерполо клуба Црвена звезда Андријом Прлаиновићем.

Како коментаришете освајање супер купа европе са Црвеном звездом?

То је четврти трофеј у 2013-ој години који је освојио клуб. Сјајан завршетак веома успешне две хиљаде и тринаесте. Сваки трофеј је битан. Верујем да је сваком играчу драже кад освоји трофеј него кад изгуби у финалу. Тако смо и ми били мотивисани да дођемо до још једног трофеја. Јако ми значи што смо ову календарску годину завршили на тај начин.

Које квалитете треба да има један тим како би постигао оно што је Звезди пошло за руком у 2013-ој?

Тим чини група људи који треба заједно да функционишу на најбољи могући начин. Да заједно праве резултат. Без хомогености и правог тимског рада, без доприноса свих чланова тима, јако је тешко направити резултат. Оно што је битно су добри односи унутар сваког тима и хомогеност у склопу неког заједничког циља.

На који начин коментаришете пораз од Про река у квалификацијама за Лигу шампиона?

Велика је жал што не учествујемо ове године у Лиги шампиона. Што смо завршили такмичење у квалификацијама. Као браниоци трофеја немамо прилику да учествујемо ове године и бранимо тај трофеј. Срели смо се већ у квалификацијама са једним од најбољих тимова у Европи. Мислим да је одлуком пливачке федерације ЛЕН направљена чудна ситуација да првак европе и  један од главних фаворита за титулу играју у квалификацијама и неко би морао да испадне.

Зашто је ЛЕН направио такав преседан?

Мислим да је највише изгубио ватерполо као спорт. Има неколико тимова који су у квалификацијама завршили такмичење а који су квалитетнији од оних који учествују у самој Лиги шампиона.

Због чега сте након победе над Југом у финалу Лиге шампиона изјавили да сте вероватно најпоноснији капитен у историји СД Црвена звезда?

Доласком у Црвену звезду су ми се остварили велики снови.Ту мислим на све освојене трофеје. На велики број симпатизера. Људи који су почели да долазе на утакмице. Који су стално уз нас. То освајање Лиге шампиона је била круна невероватне сезоне где смо кренули од ничега. Где смо у септембру у Београду од истог тог Југа поражени четири разлике. Ретко ко је освојио Лигу шампиона са ових простора. Знамо да је Звезда још једино у фудбалу била првак европе поред ватерпола. Сигурно сам с правом могао да кажем да сам поносан а зашто не и најпоноснији.

Како коментаришете вашу изјаву да је ово најбоља екипа у којој сте до сада играли?

То је екипа која је у прошлој сезони превазишла сва очекивања. Искористила је максимално свој потенцијал што је јако ретко у спорту и уопште у животу . Да неко искористи сваку прилику која му се укаже и сав свој потенцијал. Мало се ко надао и мало је ко очекивао у септембру 2012 када смо се окупили да је то екипа која може доћи до три трофеја. Са те стране мислим да је борбеност коју је показао овај тим, једна хомогеност, преданост раду и огромна приврженост клубу превазишла све границе. Због тога сам рекао да је вероватно и тим који је оставио најјачи утисак на мене.

Добитник сте награде за најбољег спортисту Србије 2012. Како награде утичу на спортисту да се и даље бави спортом који тренира?

Награде су нека врста сатисфакције за све оно што си постигао у спорту. За труд који је уложен од кад почнеш да се бавиш спортом. Чини ми се да су подстрек за даљи рад у сваком смислу. Ни једна награда не треба спортисти да пружи тренутно задовољство и да се он задовољи тиме већ да му буде подстицај за даљи рад.

Како тумачите вашу изјаву у интервјуу за Новости да се неки људи баве новинарством зато што немају шта друго да раде?

Новинарство је у кризи. Има много људи који се називају новинари чији рад и стваралаштво потпуно безначајно. Уопште нема неки смисао. Тешко је наћи у писаним медијима нешто интересантно за читање. Мораш да пробереш да би те нешто заинтересовало. Мислим да је са те новинарство у кризи.

У којој мери град Београд и Ватерполо савез Србије излазе у сусрет Ватерполо клубу Црвена звезда?

Град Београд је доста помогао. Од 2009 године када је формирана оваква Црвена звезда. Након неколико година клуб није постојао ни такмичио се. Ватерполо савез Србије је кућа свих клубова у Србији. Сигурно да је Ватерполо савет Србије задовољан самим тим што има Звезду као првака Европе, што има још добрих клубова из Србије. Што ће репрезентација од тих клубова имати користи. Ватерполо савез Србије не постоји да би клуб директно имао користи од савеза. Мислим да ватерполо савез као институција је нешто изнад свих клубова.

Колико се данас улаже у спрски клупски и репрезентативни ватерполо?

Не могу рећи да се не улаже. Прошле године смо имали вероватно најјачу лигу у Европи. Доста бивших и садашњих репрезентативаца је играло у тој лиги.Ове године неколико играча је отишло. За нијансу је слабији квалитет домаћег такмичења. Лига је веома интересантна и квалитетна. Јако је тешко причати о финансирању спорта у ситуацији у којој је Србија.Земља где недостаје пара за многе друге делатности. Мислим да је незахвално жалити се и кукати. Видим да нема пара и за многе друге ствари. Ја се надам да ће клубови који сада улажу, у којима играју и репрезентативци, да ће смоћи снаге да и даље остану јаки и да и даље имамо једну од најзанимљивијих лига у европи.

Уписали сте мастер на Факултету организационих наука у Београду. Како образовање утиче на каријеру професионалног спортисте?

Сваки спотиста бира како ће да користи своје слободно време. Да ли има жељу да се додатно еманципује, образује. Да нешто прочита и нешто сазна или слободно време користи на неке друге начине. Ја сам један од оних који воли да чита, воли да сазнаје. Волим да причам са људима који нису директно везани за спорт. Који су из других сфера. Да сазнајем како је њима. Ја сам један од оних којима образовање доста значи. Професионални спорт је изузетно тежак. Много тражи од спортисте. Много изискује и време и максималну пажњу и посвећеност. Велики су напори ускладити образовање и професионални спорт у савременом свету.

Милан Ранковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s