Промена је закон живота

Атентат подразумева убиство важне личности из различитих мотива: политичких, религиозних, идеолошких. Политичко убиство креира нови државни поредак у складу са партикуларним интересима одређених актера. Ефикасно оружје у борби за стицање моћи и утицаја. Њиме се тако уклањају политички противници. Има утицај и на међународном нивоу. Атентат можемо разумети кроз три нивоа анализе: појединац, држава и међународни систем. На тај начин имаћемо јасну слику о последицама које атентат повлачи за собом укључујући теорије завере.

 

Двадесет и другог новембра 2013 обележено је педесет година од убиства америчког претседника Џона Кенедија у Даласу. Од почетка хладног рата, односи СССР и САД били су затегнути. Крути биполарни међународни систем могао је довести до нуклеарног рата. Прекретница је била кубанска ракетна криза. Кенеди је у Италији и Турској наредио развијање Јупитер ракета средњег домета који је обухватао Москву и Лењинград. Као одговор на тај потез, Руси тајно постављају своје ракетне базе на Куби. Ту се срећемо са Кенедијевом дилемом. Ако нападне базе, изазваће нуклеарни рат. У случају да их не нападне, оне ће постати дамоклов мач америчкој безбедности. Одлучио се да блокира сваку доставу офанзивне робе на Кубу. Договором Кенедија и Никите Хрушчова, окончана је Кубанска ракетна криза. САД су се обавезале да више неће нападати Кубу а да Руси притом врате оружје у Совјетски савез под међународном контролом. Кенедијево убиство одјекнуло је широм света. За многе, то се догодило изненада. Акт Лија Харвија Освалда опречно је карактерисан. Теорије завере су саставни део сваког политичког убиства. Подразумевају тајно организовање људи ради физичког уклањања својих политичких опонената. Многе истраге убиства су спроведене али без чврстог и валидног закључка. Кенеди је успео да олабави америчку ригидну фискалну политику. Спуштањем каматних стопа постигао је стабилан економски раст. Донео је законе о борби против сиромаштва. Кенеди је побољшао социјалну сигурност подизањем минималних зарада и проширивањем обима бенефиција за незапослене. На спољно политичком плану, осим кубанске ракетне кризе, дао је сагласност за инвазију у заливу свиња којом су САД покушале да смене режим кубанског лидера Фидела Кастра. У тексту Џастина Рајмонда наводи се да је Кенеди био заговорник рата. Први који је наредио значајно ширење америчког утицаја у вијетнаму као и да је кривицу увек сваљивао на другога.  

 Повод за Првои светски рат било  је убиство престолонаследника Аустроугарске, Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. Одмах по завршетку Балканских ратова, Србија је неспремна ушла у нови рат. Мотив Гаврила Принципа, припадника организације Млада Босна био је политички. Одвајање јужнословенских провинција аусторугарске и њихово стапање у јединствену државу. Његов потез нарушио је дотадашњу равнотежу снага. Српским одбијањем Аустроугарског ултиматума започео је сукоб који ће имати далекосежне последице.Формирање Версајског система, Лиге народа и концепта колективне безбедности који је заменио дотадашњу равнотежу снага. Следеће године навршава се сто година од Сарајевског атентата. Многи и даље виде Србију као главног катализатора рата и дежурног кривца. У дневном листу Политика 23. септембра објављен је интервју са професором Универзитета у Кембриџу Кристофером Кларком, аутором књиге Месечари: како је европа кренула у рат 1914. Како се наводи у тексту, нашој стручној јавности се није допао сугестиван тон књиге у којој се Сарајевски атентат пореди са нападом Ал Каиде на светски трговински центар 2001. Кларк је изјавио како сваки историчар,политичар или било ко други ко осуђује Србију или Србе као насилне и нетрпељиве, напросто показује шовинизам. Он додаје да је свако ко покушава да ослободи Немце кривице за избијање првог светског рата или је луд или има сумњиве политичке намере. 

Почетком седамдесетих година, односи Израела и Египта су се заоштрили. Јомкипурски рат 1973 резултирао је каснијим потписивањем споразума у Кемп Дејвиду. На јеврејски празник Јом Кипур, египатски претседник Анвар ел Садат заједно са коалицијом арапских држава и Сиријом напада израелске оружане снаге на Синајском полуострву и Голанској висоравни. Овај двадесетодневни рат резултирао је потписивањем поменутог споразума у Кемп Дејвиду 1978. Њиме је предвиђено повлачење Израелске војске са Синаја који је она окупирала у шестодневном рату 1967. Споразум је подразумевао и успостављање дипломатских, економских и културних односа између Египта и Израела. Споразум је претпостављао и укидање баријера слободном кретању људи и робе. Противници овог документа били су Египатски исламисти и Палестинци. У Египту су исламисти видели споразум као Садатову издају.  Неиспуњено обећање да ће их интегрисати у египатско друштво. Њихов револт довео је до Садатовог убиства 1981.  Анвар ел Садат је 1971 наследио Гамала Абдела Насера , једног од оснивача покрета несврстаних. У новом уставу који је донет  те године прокламује се народна и правна сувереност, друштвена солидарност, једнакост могућности. Садат је за време  свог мандата смањио надлежности тајне полиције. Успоставио је билатералне односе са иранских  шахом  Мухамедом Резом Пахлавијем. То је резултирало да Иранци понуде Израелцима бесплатну иранску нафту у замену да они напусте Синај.

 

 Сваки атентатор дуго планира убиство. Како се тада осећа? Шта му пролази кроз главу? Ова питања упућују на психолошки карактер атентатора. Он је убица из интереса. Вероватно је под утицајем социјалне депривације и жеље за популарношћу и ноцем. Сва три описана атентата су имала далекосежне последице по политичке системе земаља у којима су се догодили. Сви су прожети теоријом завере. Сада подстичу неке људе на историјски ревизионизам и извртање чињеница. Данашњи међународни систем је анархичан у смислу не постојања централне власти. Потребне су његове структурне реформе како би смо изградили ефикасне механизме превенције политичких убистава.

 

Милан Ранковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s