Свако се помало штрецне на реч ментално здравље, а камоли ментална болест

,,Причајмо о томе“ је пројекат младих и ентузијастичних људи који су пуни идеја, одлучно почели да се баве питањима и проблемима у области менталног здравља. Помоћ студентима омогућена је бесплатно посредством мејла, скајпа, форума или блога. Пројекат реализује неформална група ,,Промена” у оквиру конкурса ,,Здраво интернет” Фондације ,,Aне и Владе Дивац”, који је подржала Фондација за oтворено друштво, Србија.

Донедавно студенти који су имали жеље, проблеме, потребе, осећања и тешкоће схватили су да је њима недостајао неко с ким би могли да причају. Сада већ стручњаци у свом послу не крију да су се и они некада осећали изгубљено, уплашено, усамљено. Ако они причају о томе, зашто не бисмо и ми? Ови хумани млади људи вредно рaде на свом пројекту и дају нам пример како да причом развијемо своју личност. О пројекту смо разговарали са координаторком Јеленом Вукелић.

 

Чиме се бавите и одакле идеја за пројекат?

По струци сам дипломирани психолог, сада на мастер студијама. Идеја за пројекат је иницијално идеја Бојане Обрадовић, наше  координаторке. Њој увек светли нека лампица, тако јој је у јануару синуло саветовалиште, чиме је мене купила, па сам се придружила и учествовала у писању пројекта. Све би било далеко од реализације без Миљана Перовића, трећег координатора који нас све балансира. Студентска проблематика нам је веома блиска, па нам није тешко да будемо у њиховој кожи и вежемо се за идеје. Студенти представљају највреднији ресурс једне земље. Задржавање младих и образованих, као и брига о њиховим потребама и здрављу, физичком и менталном, требало би да буде императив!

 

 

Ко су особе које раде са студентима и помажу им у решавању проблема?

 Са студентима раде саветници волонтери. То су ентузијастични, млади људи који су на завршним годинама едукација различитих психотерапијских модалитета, у основи којих лежи различита филозофија. Ова различитост чини чланове тима веома поносним. Уједно ово је и прилика за њихово боље упознавање и креативну примену терапијских метода и техника. Психолошку делатност обављамо у складу са резултатима савремене психолошке науке, Кодексом етике психолога, начела професионалног чувања података и коришћења психолошких мерних инструмената, као чланови Друштва психолога Србије и Европске федерације психолошких асоцијација (ЕФРА).

 

Који су најчешћи проблеми током студирања?

Проблеми су бројни, често испреплитани са околностима које владају у земљи у којој живимо. Они могу варирати од анксиозности, депресије, проблема у учењу, напада панике, до покушаја или извршења самоубиства. У данашње време повећан је притисак на студенте да постижу што боље резултате у школовању, како би могли да добију место у дому и стипендије, јер огромном броју студената студирање зависи од финансија. Многи раде и студирају, чему болоњски систем не погодује. Студентима остаје мало новца за културне садржаје, изласке, путовања, што би требало да буде предах. У почетку студирања могу се јавити проблеми прилагођавања на нову средину, одвајања од породице, а по завршетку студија наилази се на изазов налажења посла и уласка у стварни свет одраслих .

 

Шта значи бити ментално здрав?

 Свако се помало штрецне на реч ментално здравље, а камоли ментална болест. То је оно с чим мали број људи жели да буде доведен у везу. Овакво мишљење је веома заступљено у нашој средини. У уџбеницима менталног здравља не постоји дефиниција. Нико за себе данас не може рећи да је нормалан. То је илузија, јер такве ствари нису мерљиве. Наш циљ је да се према менталном здрављу опходимо као према физичком. Кад имамо прехладу, не морамо нужно лежати у болници, исто тако када смо анксиозни или смо тмурног расположења, не значи да смо луди. У Аргентини је нормално да свако има свог психоаналитичара, кога посећују од малих ногу, они негују културу одласка код психотерапеута, за њих су луди они који свој проблем не решавају. Није ништа лоше затражити савет када имамо недоумицу, јер када смо опхрвани снажним осећањима, тешко нам је да сагледамо објективно. Такође, исто као што неки људи желе да раде на себи и на свом телу, да буду витки или да се затегну, тако Вам је и са психом. Неко жели да ради на себи ради личног развоја или, како ми то стручно кажемо ради самоактуализације (самоостварења), неко жели да побољша вештине комуникације, емоционалну писменост, да превлада љутњу…

 

Који су симптоми менталних болести, односно када студент треба да потражи стручну помоћ?

Свака ментална болест има сасвим специфичне симптоме, тако да не можемо говорити о универзалној формули. Проблеми су бројни, а самим тим и симптоми, али хајде да узмемо  пример. Рецимо, да говоримо о две особе и да су обе анксиозне када треба да изађу на испит, и хајде да их назовемо Милица и Пера. Пера је мало нервозан, он ће пред долазак на испит имати трему, мало ће му подрхтавати глас, ознојиће му се дланови, али када почне да излаже, после пет минута ће да се прибере и да успе да на испиту покаже оно што је спремио. За разлику од њега, Милица-наш други студент, не може да спава ноћ пред испит, пре поласка на факултет јој је мука и врти јој се у глави, не може ништа да једе, прошли пут када је излазила на испит веома се збунила, и сада размишља о томе како би то могло поново да јој се деси, и шта ће професори помислити о њој, ако јој се то деси. Одустаје од изласка на испит и пропушта полагање, иако га је дуго спремала. У ова два примера можемо видимо да Миличина анксиозност њу омета у функционисању и обављању свакодневних активности, она је преплављујућа и кочи је, те можемо да констатујемо како би било добро да Милица потражи помоћ. Наравно, она ће то учинити када се осети спремном, а лепо је када се она одлучи да помоћ потражи да постоји место где јој помоћ заиста и може бити пружена.

 

За кратко време сајт има много прегледа. Какве су реакције стручњака и студената?

 Да, веома смо поносни, јер је сајт  www.pricajmootome.rs почео са радом 04. новембра 2013, а већ имамо 5000 прегледа. Реакције студената су добре. Саветници већ имају  клијенте са којима раде, а оно што је нама посебно драго јесте да нам се све већи број људи укључује и тако шири пројектни тим. Сви су ентузијастични, мотивисани и често нам пристигне мејл садржине да им се свиђа идеја и да желе да допринесу на било какав начин. То нас учини посебно срећнима.

 

 Како студент може да ступи у контакт са психолозима и у ком року ће добити одговор на своје питање?

Свака врста саветовања се заказује мејлом, студент бира жељеног саветника и шаље му мејл, а добија одговар у периоду у коме је назначено да психолог волонтира. На сајту постоји табела са радним временом коју студенти могу да виде и биографија сваког саветника. Сајт нам је  информативан и пре избора сваки студент може да се упозна са терапијским модалитетом, биографијом и временом у којем је психолог доступан. Код скајп сеанси, клијент и саветник се договарају преко мејла о термину разговора. Онлајн саветовање је бесплатно-треба Вам само скајп, микрофон, слушалице и интернет. Изузев тога, не морате да путујете, већ можете да бирате саветника у складу са својом личношћу, преференцијама и очекивањима. Oмогућава већу приватност, мејлове и дописивања можете читати више пута, а само писање о проблему омогућава да искжете своја осећања, што доводи до емоционалног увида и олакшања.

 

Борјана Аћимовац

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s