Хуманитарна превара

Половина новца од уличне продаје честитки припада компанији која их штампа, трећину добијају продавци, док остатак који представља само петину укупног износа иде у добротворне сврхе – помоћ деци без родитеља.Малолетни Г.Р. у близини семафора код ТЦ „Ушће“ продаје честитке за помоћ деци без родитељског старања по цени од 200 динара. На питање за кога ради не даје одговор, већ каже да овако зарађује џепарац.

Неколико метара ближе улазу у овај центар зауставља нас Н.С. са сличним питањем – Желимо ли да учинимо добро дело данас? За сто динара помоћи ћемо једном од стоосамдесеторо деце из Милошевца. Она нам показује уговор склопљен између организације Деци на дар, за коју ради и Центра за породични смештај деце и омладине „Рада – Младеновић Ђулић-црна“ из овог села у околини Велике Плане.

„Различити су износи свакодневно, зависно од продаје“, објашњава Н.С. „Некада продамо пет, некада десет и више честитки, па од тога и зависи цифра коју уплатимо. За моју организацију знам да се новац уплаћује. Све је то валидно и може да се провери. Да је реч о нелегалној радњи, до сад сви ми не бисмо више радили. Кад комунални полицајац легитимише, покажем му уговор о донацији. Вероватно постоје и квази-продавци, али ако на честитки пише број, то може да се провери“, каже Н.С.

Када кренете Кнез Михаиловом улицом мала је шанса да не постане потенцијални хуманитарац. Продаја функционише тако што вам особа приђе и затражи минут времена да одговорите на неколико питања у вези са вашом великодушношћу. Након последњег питања о томе да ли бисте опет помогли некоме, почиње унапред припремљен говор уличног продавца. Након тога одлучујете да ли ћете дати новац и на тај начин помоћи некој од угрожених категорија.

 

Хуманитарна акција или превара?

 Једна од организација која се бави оваквим проблемом је Друштво за борбу против превара. Саша Прибићевић из ове организације каже да им се грађани често обраћају јер сматрају да су преварени приликом купвине честитки у наводне хуманитарне сврхе.

„Велика већина грађана мисли да су преварени, али да је то некако у реду, јер се ради о хуманитарној акцији, а не тек о некој уличној превари. На улици ме је зауставио другар и рекао: Сале, знам да је превара, али нисам могао да не дам новац кад сам видео да је за дете“, објашњава Прибићевић.

Новац од оваквих хуманитарних акција немењен је помоћи деци у неком од надлежних центара. Такви су центри у Београду, Нишу, Суботици, Врању, Крушевцу, Неготину, Милошевцу. Двадесет динара од сваке честитке уплаћује се на њихове текуће рачуне. Цена једне честитке је сто динара. Остатак који износи 80 динара дели се запосленима, менаџерима, организаторима.

Центар за породични смештај деце и омладине „Рада – Младеновић Ђулић-црна“ из Милошевца постоји 82 године и тренутно има око 180 штићеника. О деци се брину социјални радници. Мало је запослених, а како објашњавају, од надлежног министарства добијају мало средстава, па је један од начина за нормално функционисање и помоћ која им пристиже од хуманитарних акција.

У  Националној асоцијацији потрошача Србије која је задужена за заштиту потрошача код сваке продаје производа и услуга кажу да до сада нису имали пријава случајева где потрошачи сматрају да су преварени и да им је узет новац илегално, већ да грађани помажу кад год су у могућности. То је тржишна хуманитарна активност која се не сврстава у редовне делатности и њихово обављање нико не мора да одобрава, објашњава Зоран Николић, подпредседник Националне организације потрошача Србије.„Потписали смо пре неколико месеци уговор са организацијом Деци на дар од које добијамо месечне уплате“, каже Александра Богдановић, шефица рачуноводства у Центру. Различити су износи у зависности од прихода од продаје честики и разгледница. До сада није било кашњења са уплатама на наш текући рачун. Уговор се потписује на годишњем нивоу и сваке године се обнавља“, додаје Богдановићева.

„На полеђини неких честитки стоји напомена колики део новца ће отићи онима због којих заправо и дајемо новац“, каже Николић. „Да ли ту постоји пуна сагласност не знам, али мислим да ма колика помоћ стигне корисницима, доброошла је. Постоје законом прописани механизми заштите којих се придржавамо и на основу својих овлаћења предузимамо даље радње. Некада можемо поднети захтев за заштиту колективних интереса потрошача и захтев за одузимање противправно стечене добити. То јесте проблем, додаје Николић.

За контролу продаје и агената надлежна је тржишна инспекција. Од њих нисмо добили одговор о томе колико је било случајева нелегалне продаје и превара. Оно што су нам рекли јесте да су свакодневно на терену и да адекватно реагују у таквим случајевима.проблем“, додаје Николић.

Да ова врста преваре цвета, показује и све већи број деце која се регрутују да би обилазила станове и куће просећи за неког ко седи у кафани и броји новац грађана који су били довољно добри да дају прилог верујући да помажу оболелој деци, каже Саша Прибићевић из Друштва за борбу против преваре.

 „Било да се ради о продаји честитки или разгледница, или о продаји сликовница, сакупљању прилога од врата до врата… све су то делови једног већег проблема који надлежни а и велики број грађана виде. То је коришћење људске несреће за стицање властите добити“,  објашњава Прибићевић.

 

Мисле ли грађани да су преварени?

 Спровели смо анкету са пролазницима у Кнез Михаиловој улици и дошли до закључка да је мали број оних који потпуно верују у валидност оваквих акција.

,,Не верујем претерано у ову акцију, али осећам да сам свакако учинио добро дело. Зато понекад и учествујем“, каже Р.Т, студент из Београда.

,,Ја никада не учествујем у оваквим акцијама јер сматрам да тај новац не одлази у праве руке. Иако на тим честиткама често постоји број телефона где може да се провери да ли је реч о правој акцији или превари, никада не могу да будем потпуно сигурна да ће новац отићи у праве сврхе. Радије ћу узети број текућег рачуна и уплатити одређену суму директно“, објашњава Београђанка Х.И.

,,Мислим да се људи никада не би играли таквим стварима и да новац свакако иде у праве руке. Зато увек када сам у прилици радо помогнем малишанима“, каже студент Д.М.

Још један од проблема са овим пословима је да се раде у сивој зони. Скоро сав новац се скупља у готовини и никада се не зна колико је новца сакупљено нити се зна колико ће они, чије се име користи, заиста помоћи и добити.

 

Како решити проблем?

 „Скоро све се граниче са преваром или боље речено, обманом“, објашњава Саша Прибићевић из Друштва за борбу против преваре. „Наравно, постоје и оне праве и легалне акције које стварно имају за циљ да помогну људима. Такве акције подржавамо и овде није реч о њима. Некада су у првој фази коришћене слике са интернета или слике комшијске и деце пријатеља, док се сада користе људи са правим проблемима и то даје нву тежину целој ствари. Неће проћи много времена кад ће почети да се користе и хуманитарне организације које заиста постоје, разне болнице, удружења…“, додаје Прибићевић.

Да би се проблем нелегалне продаје и присвајања користи на име хуманитане акције, а у личну корист, смањио, неопходно је боље регулисати тржиште уличне продаје. Инспекцијска контрола мора бити редовнија и са више конкретних резултата и спречавања овакве продаје, како би дошло до смањивања нелегалности. У супротном, на улицама Београда и других градова Србије и даље ћемо наилазити на продавце различитих честитки и за одређену своту новца увећати њихов лични доходак, а са друге стране нећемо никоме помоћи. Најбоље и најјаче санкције су да грађани престану да реагују на ове уличне продавце, да кажу не онима који долазе на врата по истом послу и да се ако стварно желе да помогну укључе у легалне акције помоћи другима. А када вас следећи пут заустави продавац честитки на улици, запитајте се колики део вашег новца одлази у његов џеп. Можда је најбоље решење да новац уплатите директно на текући рачун. На тај начин нећете добити честитку, али ћете бити сигурни где је Ваш новац отишао.  

 

Катарина Стевановић и Бојана Стојановић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s