Recite zbogom Winampu

Posle 15 godina postojanja, 20. decembra 2013  ugašen je jedan od najpopularnijih softverskih programa za reprodukovanje muzike − Winamp.

Svima nama u Srbiji je jako teško da se oprostimo od programa za koji nas vezuju lepe uspomene iz osnovnoškolskih i srednjoškolskih dana. Uz Winamp je odrastao svako ko je rođen devedesetih godina. Uz Winamp smo se kompjuterski opismenjivali, uz Winamp smo se prvi put napili, uz Winamp smo se prvi put poljubili, izgubili nevinost, uz Winamp smo postajali di-džejevi… Za Winamp su čule i naše babe. Winamp je jednostavno obeležio našu mladost.

Winamp je osnovala kompanija Nullsoft iz Arizone aprila 1997. godine da bi ga 1. juna 1999. za 80 miliona dolara prodala AOL-u (America Online). Bio je to revolucionarni program, u to vreme, koji je reprodukovao sve postojeće audi- formate i koji je doprineo ekspanziji mp3 formata. Svojim servisom SHOUTcast MP3 streaming media omogućivao je slušanje radija na PC-u u realnom vremenu i time izuzetno doprineo razvoju internet radija.

Međutim, problem se pojavio 2003. godine, kada je Apple ponudio tržištu iTunes. Od tada se svet podelio na iTunesovce i Winampovce. Winamp je polako, ali sigurno gubio trku jer od njegovog osnivanja, još 1997. godine, nije ponudio nikakvo inovativno rešenje. I dalje je to softverski bio onaj stari program, samo upakovan u novi interfejs (Skin). Novina su bile jedino animacije (plug-in), koje su đuskale uz puštenu pesmu. Bilo je vreme da ponovo Nullsoft preuzme stvari u svoje ruke.

Nulsoftov tim je razvio Nullsoft Streaming Video (NSV), koji je omogućavao i reprodukovanje video-zapisa. Još jednu uspešnu nadrgradnju Winampa uradio je takođe Nullsoft 2003. godine, kada su objavili servis nazvan NullsoftTelevision,koji je radio na NSV principu, a preko kojeg su mogli da se prate određeni televizijski kanali. Posle ovih novih verzija Winamp-a, broj pretplatnika je povećan sa 33 miliona na 55 miliona. Ubrzo, posle ovih uspešnih recenzija, osnivač kompanije Nullsoft Džastin Frankel (Justin Frankel) i njegov tim napustili su kancelarije u San Francisku i time je AOL postao stopostotni vlasnik Winampa.

Winamp je bio popularan sve do 2006. godine, kada ga je konačno dotukla pojava AIMP-a, koji je osvojio evropsko tržište sa mogućnošću reprodukovanja čistijeg zvuka, odnosno reprodukovanja audio-zapisa u HD formatu. U prošlogodišnjem intrevjuu za veb-portal Ars technica, generalni direktor Winampa Rob Lord je izjavio: Nije postojao valjan razlog zbog kog Winamp ne bi mogao da bude tamo gde je iTunes danas, osim toga što je doneto nekoliko loših odluka od trenutka kada je AOL preuzeo posao.

Nesumnjivo je da je glavni krivac za propast Winamp-a kompanija AOL. Ona je od preuzimanja Winampa davne 1999. godine izbacila samo android verziju 2010. i Winamp Sync for Mac, uključujući i plejer, 2011. godine. Izgleda da nikada nisu ni znali šta će sa njim. Ukoliko ste nostalgični i, i dalje želite da koristite ovaj program, poslednju verziju, koja će biti dostupna još 30 dana, možete skinuti na zvaničnom sajtu Winamp-a.

 

Milan Dojčinović, Studentski dnevni list, Niš

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s