Studenti stradali zbog prethodnih parlamenentarnih izbora

Obustavom rada Univerzal banke oštećeni su i studenti kojima su preko nje isplaćivani studentski krediti i stipendije. Pored „normalnog“ kašnjenja pomenutih kredita i stipendija, studenti su se ove godine našli pred novim problemom. Uprkos obećanjima koje su studenti dobili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da neće biti oštećni i da će krediti i stipendije biti ispalćeni na vreme to se nije desilo. Iako na sajtu ministarstva stoji podatak da je isplata krenula u predviđenom roku, isplata je kasnila. Počela je u utorak, osamnaestog februara, dok je isplata stipendija kasnije izvšena. Prve dve rate kredita isplaćene su preko Poštanske štedionice, dok se za naredne rate ne zna kako će biti isplaćene.

Ono što je takođe jedan od problema sa kojima se susreću studenti je to što je ove godine malom  broju brucoša odobren kredit. Kako brucoši navode i posle uloženih žalbi nije došlo do značajnijh pomeranja na rang listi, na kojoj je većina odobrih kredita trebala da ode u ruke studenata starijih generacija. Da brucošima bude lakše sudbina kredita starijih studenata je i dalje neizvesna.

Profesor Fakulteta poltičkih nauka Čedomir Čupič, smatra da banka mora obeštetiti svoje poverenike.  “Teško je doneti odluku bez istrage. Treba prvo isitražiti situaciju i krivce dovesti pred zakon. Klijenti koji su poslovali sa bankom u skladu sa zakonom moraju biti obeštećeni, pa i sami studenti. Za političke stranke koje su napravile dug se podrazumeva da vrate isti ukoliko država zaista drži do vladavine prava.”

Kao zvaničan odgovor Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi se da su u februaru isplaćene dve rate(novembarska i decembarska) kredita i stipendija, a da će dve naredne biti ispaćene u periodu od trećeg marta, pa do kraja iste te nedelje, preko Poštanske štedionice, dok se za preostale rate ne zna preko koje institucije će biti iplaćene, ali da nema mesta panici  među studentima koji prema njihovoj tvrdnji neće biti oštećeni.

 

„Postoje razna nagadjanja vezana za Univerzal banku, najzastupljenija verzija sa kojom se susrećem je da je banka zatvorena zbog hajke na Miroslava Miskovića kao većinskog vlasnika iste, koji je inače oslobođen krivice ali to kod nas nije bitno. Postoji praksa u Srbiji da se ljudi sankcionišu pre nego što se pravosnažno osude, ili čak posto se oslobode optužbi, od državnog do univerzitetskog nivoa (primer tekući disciplinski postupak zbog plagiranja radova protiv studenata FPN-a). Poznato je da se u Srbiji vladajuće strukture sa svojim neistomišljenicima i potencijalnim finansijerima sa kojima se ne postigne odgovarajući vid saradnje razračunavaju na slicne nacine (primer demonstracija sile prema jednom od milion nelegalizovanih objekata u Šilerovoj ulici 2003.god. uz javni spektakl, kao i slucaj oko Univerzal banke). Mislim da je mali broj kredita odobren, da se i onako veliki minus u državnom budžetu ne bi dodatno povećavao. Vladajuće strukture takođe prate potencijalni rizik od bunta studenata, koji je trenutno mali, vlada apatija. Najlakše je udariti (finansijski) na deo populacije koji se najverovatnije neće buniti zbog toga.” kaže student-prodekan Fakulteta političkih nauka, Miloš Nikolić.

Narodna banka Srbije je 31.januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci uz obrazloženje da se u prethodnom periodu finansijsko stanje banke znatno pogoršalo i da je ugrožen kvalitet poslovanja. Kako navodi Nebojša Divljanin, jedan od akcionara banke, suštinski razlog koji je doveo do uzimanja dozvole banci je uticaj velikih dužnika na rukovodstvo banke koje je odobravalo značajne kredite velikim kompanijama i firmama koje su povezane sa njima, iako je poznato da imaju probleme u poslovanju, kao i da su već bile prezadužene, a koje sada banci duguju oko pet miljardi dinara.

Pored dugovanja koje imaju pomenute kompanije(Farmakom, Ineterkomerc, Beohemija, Zekstra, Luka Beograd) veliki dug prema banci imaju političke stranke koje su pozajmile novac za finansiranje predizborne kampanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima održanim 2012.godine.

 Za najskuplju predizbornu kampanju do sada poltičke stranke su pozajmile  više od pola milijardi dinara i prema podacima koje su dostavile svi krediti su uzeti pod uslovima koji ne odstupaju o tržišnih. Iako je u jeku nova kampanja vezana za predstojeće vanredne parlamentarne izbore, neke političke stranke još nisu vratile svoja zaduženja iz prethodne kampanje. Srpska napredna stranka(SNS) iako je na prethodnim izborima ostvarila najbolji rezultat nije jos otplatila svoj dug prema Univerzal banci. Prema sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, SNS je za parlamentarne izbore od ove banke pozajmio 48.096.000 dinara, dok je za predsedničke pozajmica niža i iznosi 6.500.000dinara . Naprednjaci ove navode demantuju tvrdeći da su otplatili svoj dug i da je oduzimanje dozvole za rad Univerzal banci odluka kojom je sprečeno ponavljanje slučaja „Agrobanka“ i da će se utvrditi ko stoji iza malverzacija i da će snositi krivicu u skadu sa zakonom.

Zvanično saopštenje iz Univerzal banke naša redakcija nije dobila, jer niko od zaposlenih i zaduženih za pitanje studentskih kredita i stipendija nije želeo da da izjavu.

Ono što ostaje studentima je isčekivanje rešenja njihovog problema na najbolji mogući način tako da ni jedna strana ne bude oštećena, kao i nadanje da neće biti žrtve loše ekonomske politike  države i nemarnosti političkih stranaka.

 

Aleksandra Milutinović

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s