Politikolozi treba da se bave državnim poslovima

Vladimir Pavićević je profesor Fakulteta političkih nauka i zamenik predsednika Nove stranke. Sa njim smo razgovarali na temu vanrednih parlamentarnih izbora, o problemima u drustvu, nedostacima aktuelne vlasti, kao I o tome sta svojim programom nudi Nova stranka.

 

Zašto je važno da se politikolozi uključe u stvarnu politiku, šta se time dobija?

Za društvo je korisno da se svako bavi poslom za koji je sposoban i onim za šta se školovao i šta najbolje zna. To nije slučaj kod nas. Glavna patologija srpske tranzicije je upravo u tome što ljudi mahom ne rade poslove za koje su sposobni, već važi suprotno.  Politikolozi treba da se bave državnim poslovima jer su za to stručni i logično je očekivati da bi, ukoliko imaju interesovanje za praktičnu politiku i žele da se politički angažuju,  njihovo angažovanje u politici moglo imati pozitivne rezultate po društvo i državu.

 

Koji su nedostaci aktuelne vlasti?

Brojni su. A prvenstveno kriminalizacija opozicije i svakog drugačijeg mišljenja. Danas imamo posla s jednom razjarenom vlasti koja ne drži do vladavine prava i poštovanja institucija. Polako se vraćamo jednoj vrsti partijske diktature u okviru koje samo jedan čovek misli, planira, odlučuje i na kraju sprovodi, ili ne provodi svoje odluke. Mediji su pod direktnim i strašnim pritiscima, pa zato ponovo imamo nekritičko veličanje vlasti od strane većine novinara. Nesklad u onome što predstavnici vlasti u Srbiji pričaju i rezultati koje ostvaruju je ogroman. Svi pokazatelji i oni koji se mogu precizno meriti ukazuju na dramatično pogoršanje za šta jedino može biti odgovorna ova vlast.

 

Postoji li jaka opozicija u Srbiji?

Koliko god to izgledalo nestvarno, opozicija postoji i ona se danas ogleda u jednoj demokratskoj koaliciji za demokratsku Srbiju koju između ostalih čine Nova stranka i Demokratska stranka. Unutar ove koalicije postoji jasan stav da na izborima treba da se sankcioniše vlast koja je veoma loše radila. Na izborima građani treba da ocenjuju kako je radila vlast i nju da sakcionišu. A jeste radila veoma loše, gore čak i od prethodne Tadićeve Vlade. Mislim da su izbori prilika za promene.

 

Šta je to novo u Novoj stranci?

Novi pristup politici pre svega. U našoj državi političari su uglavnom nekredibilni i neodgovorni ljudi, koji čine više štete nego koristi. I s pravom su izgubili poverenje građana. Nova stranka je nastala kako bi se takvo stanje promenilo. Polazimo od toga da polje politike treba ispuniti različitim predlozima kako da se rešavaju naši zajednički problemi, pa da građani biraju na osnovu takve vrste ponude. Zato je Nova stranka i pre nego što je proslavila prvi rođendan pripremila i predstavila programe reformi u polju ustavnog poretka, ekonomskog sistema, obrazovanja, pravosuđa, urbanizma i javnog zdravlja. Pored toga, većinu članova Nove stranke danas čine novi, mladi, obrazovani ljudi, prvi put politički angažovani.

 

Nedavno ste izjavili da Aleksandar Vučić u Srbiji namerno održava stanje nereda i bezakonja, šta ste pod tim mislili?

Vučić pravi krize. Stanje reda podrazumeva jasno utvrđene nadležnosti nosioca javnih funkcija i precizna ograničenja i kontrolu njihove moći. Nakon godinu i po dana rada u Vladi Srbije, prvi potpredsednik je svuda, gde god je mogao, podrivao institucije i rušio  vladavinu prava. Ali je zato mnogo uradio  na učvršćivanju lične vlasti. To što on radi urušava i to malo demokratskih postignuća Srbije. Predlažem vam da pročitate pažljivo tekst ostavke bivšeg ministra privrede. Taj tekst sadrži genezu jednog nepravnog i neodgovornog ponašanja upravo samoga Vučića. Bitno je to da se pokazalo da je priča o reformama i promenama čista demagogija jer je baš Vučić ukočio reforme. Kako onda da verujemo Vučiću i da mu damo još četiri godine vlasti kada se pokazalo da on neće i ne želi da bilo šta promeni u ovom trulom sistemu koji je zemlju doveo do ruba propasti.

 

Ko je odgovoran za cenzuru u medijima?

Bez dvoumljenja, to je vlast. Direktnim i neposrednim pritiskom utiču na uređivačku politiku svih značajnih medija. I to im nije dovoljno nego nespretno pokušavaju da zaustave slobodu protoka informacija i na internetu. Mislim da je danas u Srbiji ugrožena sloboda govora, novinarima se nameravano stvaraju mizerni uslov za rad, a stanje medijskih sloboda je veoma loše. U tabloidima se blamiraju ljudi, mnoge nazivaju kriminalcima bez presude, a sve to se dešava po nalozima koji stižu iz znanog kabineta. Ne bi trebalo da dozvolimo da se to nastavi.

 

Koji je vaš komentar na postupak Zorana Živkovića koji je na konferenciji za novinare demonstrativno pocepao Kurir?

Zoran Živković je reagovao na lažnu novinsku vest koju je prethodnog dana objavio Kurir. To je gest kojim je Zoran Živković želeo da pokaže prezir prema stanju u društvu i medijskoj hajci kojoj su izloženi svi koji se suprotstavljaju ovoj vlasti. Smatram da je krajnje vreme da u Srbiji počnemo da se bavimo uzrocima, a ne posledicama. Ovde je uzrok bezočna laž. I ta laž se dnevno ponavlja. Živković je pocepao laž.

 

Kako gledate na situaciju u kojoj je Boris  Tadic napustio DS pred izbore?

Boris Tadić je imao svoju veliku priliku da učini nešto za Srbiju. Priliku je propustio i naneo dosta štete. Sada je, iz nezajažljive želje da se vrati na vlast, rešio da uništava svoju stranku i da u dogovoru sa SNS osnuje novu, kako bi stranku iz koje je potekao uništio i naneo joj što veću štetu. Nadam se da su građani dovoljno zreli i da mu neće dozvoliti da pređe cenzus. Njegov potez je neprimeren i sa etičkog stanovišta, takvo ponašanje još nije zabeleženo u našem političkom životu, a ni drugde. Dobro je što se Demokratska stranka snašla. Odlazak Tadića ju je samo osnažio, jer su s njim otišli i oni koji su bili najodgovorniji za lošu i promašenu politiku u periodu od 2008. do 2012. Vidimo da su svi kreatori te loše politike sada zajedno s njim u plagijat stranci, koja se opredelila za podršku Vučiću.

 

Kako je doslo do koalicije sa Demokratskom strankom imajući u vidu da je Zoran Živković pre godinu, dve, bio mišljenja da je Tadić manje zlo od Djilasa?

Nas je povezala želja za otporom ličnoj vlasti koja od autokratije ide ka ogoljenoj partijskoj diktaturi. Povezalo nas je mišljenje da samo udruženi možemo da odbranimo demokratske vrednosti koje su u poslednjih godinu i po dana ugrožene u Srbiji. U ovom trenutku su naši ključni ciljevi identični, neke naše politike slične i zaključili smo da samo novim okupljanjem mozemo napraviti branu ovom nedemokratskom režimu.

 

Koje reforme imate u vidu, šta je to što mora da se menja?

Prvo promena nedemokratskog, potrošenog i arhaičnog ustava. Predlažemo ustavnu reviziju i u okviru nje promenu izbornog zakonodavstva i ukupnog političkog sistema koji se potpuno deformisao i postao neefikasan. Potom ekonomske reforme koje treba da omoguće da se naše društvo dobro organizuje u toj oblasti i krene da proizvodi i zarađuje. Mnogo smo radili na reformi javnog zdravlja i tu predlažemo da svi građani Srbije imaju besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Predvideli smo transformaciju obrazovnog sistema i naravno rad na stvaranju efikasnog i pre svega pravednog pravosuđa. U manifestu Nove stranke smo zapisali da svaki segment naših života mora da se promeni na bolje, jer ovo što sada imamo ne valja. Rešeni smo da doprinesemo pretvaranju politike u Srbiji u ono što ona treba da bude – stalni dijalog i javna rasprava, trasnparentnost u radu svih organa vlasti i moderna administracija, bez koje se ne može zamisliti moderno društvo.

 

 Da li ovi parlamentarni izbori u Srbiji mogu da uspore evrointegracije?

Naravno. Jedva da su i počele, tu je velika docnja. Oni su ih ne samo usporili, nego i zaustavili. Na tom planu se trenutno ništa ne radi. Ono malo što se radi je samo u svrhu predizborne kampanje i ugađanja javnosti. Ali ne samo to. Sve je stalo zbog izbora, zbog samovolje jednog čoveka i njegove namere  da uveća svoju vlast. Zbog čega su i raspisani ovi izbori.  Zbog nove raspodele vlasti, a sa takvima reforme će da pričekaju.

 

Podsetimo.Nova stranka je formirana  7. aprila 2013.godine na čelu sa Zoranom Živkovićem. Nešto malo kasnije na mesto potpredsednika postavljen je Vladimir Pavićević.

 

Sandra Petrović

Слика

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s