Када југосносталгија заголица сва чула

Црвени југословенски пасош чију вредност најбоље знају они који су га поседовали, фармерке из Трста, металне корпе из самопослуге, комбинована соба из седамдесетих и таласи ,,Радио Луксембурга само су неки од симбола живота у периоду између 1950. и 1990. године у Савезној Федеративној Републици Југославији и експонати на изложби ,,Живео живот која је оригиналан и занимљив омаж свакодневици овог раздобља.

За путовање из садашњице у свакодневицу живота у бившој Југославији чини се да нема лакшег и поузданијег начина од посете изложби ,,Живео живот“. Било да се са носталгијом сећате Савезне Федеративне Републике Југославије, или да све што сте о њој сазнали потиче из литературе, медија, филмова и прича старијих генерација, ова изложба која покрива већи део југословенског периода, гарантује вам велики избор експоната, по систему ,,од игле до локомотиве“, који су били део свакодневног живота у периоду од 1950. до 1990. године који ова изложба обухвата. Изложба садржи све што је осликавало живот просечног Југословена, од прехрамбених намирница, преко козметике, моде, музике, медија, филмова, спортске опреме, играчака, до намештаја, радних канцеларија, учионице, стоматолошке ординације и превозних средстава.

Посебнo занимљиво јесте то што је ова изложба мултимедијална и интерактивна. То је чулна изложба и прва је таквог типа у Европи. Основна идеја је да посетилац не буде само пасивни посматрач изложбе, већ да је доживи свим чулима, осети мирис ,,пино силвестре“ колоњске воде или да седне у аутентична возила тог периода и проба симулацију вожње по оновременом Београду.

На овој изложби можемо видети и како је некада изгледао ,,Политикин забавник“, који је био формат тадашњег дневног листа ,,Борба“, али и прелистати легендарни часопис ,,Старт“, модне магазине прошлих деценија, спортске журнале  и часописе о аутомобилима.

Међу предметима које можете да видите, можда чак и први пут, су играчке калеидоскоп и стереоскоп. Важан сегмент изложбе је и учионица у којој можете полагати и данас чувену пионирску заклетву носећи капу са петокраком, тзв. ,,титовку“, и црвену мараму.

У приземљу изложбеног простора посетиоце чека летњи биоскоп из 1956. године где из дрвених седишта могу пратити легндарне спортске мечеве, најбоље југословенске рекламе, популарне ТВ квизове, као и антологијска остварења домаће и светске кинематографије. Такође, можете виртуелним путем да упознате еволуцију домаће поп и рок музике.

Када је реч о чулима мириса, ова изложба има нешто и за њих: специјално припремљене мирисе који су се могли осетити у југословенским домовима, нпр. менте, свежег хлеба, загорелог млека, бриона и уљаног парфема са мирисом бугарске руже.

Међу изложбеним експонатима су и ,,комоде за додир“ у којима опипавањем можете идентификовати облике кликера, металних виклера, миљеа, ластиша, чигре или млина за кафу.

Да би чулни утисак био потпун, на изложби се налази и чувени црвени киоск на ком се посетиоци могу послужити виршлама и употпунити доживљај Југославије.

Изложбени простор се састоји из три нивоа, а због свог обима изложба је подељена на два дела. Први је био постављен у периоду од 4. јуна до 31. јула 2013, а други је у току од 17. децембра. ,,Изложба ће бити отворена сад до краја марта. Били смо у Словенији два месеца. Један део изложбе је био и у Црној Гори. Планира се да у мају буде и у Новом Саду, али видећемо шта ће се решити“, каже благајник, а често и водич на изложби, Мићко Тошић.

Посетиоци су, како домаћи гости, тако и туристи из бивших југословенских република, али и других земаља. Различитих су узраста, од студената до оних који су своје најлепше дане провели као Југословени. ,,Малопре је била једна жена која је почела да плаче када је видела изложбу. Рече да је довољно оно што је видела и да не сме да иде даље“, каже Мићко.

Експонати су на изложби завршили на различите начине. Неки су поклони, док су други купљени. ,,Учионицу су нам поклониле Основна школа Јосиф Панчић и Основна школа Краљ Петар Други. Оне су донирале учионице, то су школе из Београда, донирале су нам дневнике, клупе, столове, столице, табле, мапе Југославије. Има доста ствари које су неки људи у организацији имали. Неке ствари смо набавили преко огласа, откупљивањем. Током изложбе, људи доносе, питају где могу да оставе, да нам поклоне…“, истиче Тошић.

Изложба се налази у Кнез Михаиловој, број 14. Први део изложбе имао је педесет хиљада посетилаца, а други је до сада забележио петнаест хиљада гостију.

 

Александра Катанић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s