Преминуо је „кум мултикултурализма“

У 83. години живота, 10. фебруара, преминуо је теоретичар културе, професор и социолог, Стјуарт Хол.

„Стјуарт Хол је био више од интелектуалца, јавног заговорника једнакости и правде и активисте. Он је такође био и учитељ и ментор многим људима, на много различитих начина и на различитим местима од свог непосредног присуства. Причао је са свим и сваким, и третирао их као да су могли да га науче онолико колико и он њих“, о Холу је написао његов ученик и пријатељ, професор комуникологије и културе на универзитету Северна Каролина, Лоренс Грозберг.

Рођен је 1932. у Кингстону, Јамајци, у петочланој породици коју је назвао и „кућом хибридности“. („Ми смо били делом Шкоти, делом Африканци, делом португалски Јевреји.“) Похађао је колеџ у Јамајци, а са деветнаест година емигрирао у Велику Британију добивши стипендију за студије књижевности на Оксфорду. „У моменту када сам примљен на Оксфорд схватио сам да неко као ја никада не може стварно бити део тога“, рекао је у једном интервјуу, „Могао бих да успем тамо, можда чак и да будем прихваћен, али се никада не бих могао осећати као да тамо припадам.“

Заједно са британским историчарем, писцем и социологом, Едвардом Артуром Томпсоном и велшким академиком, писцем и критичарем, Рејмондом Вилијамсом, основао је часопис New Left Review. 1964. године, на позив британског академика, Ричарда Хогарта, придружује се као истраживач Центру за савремене студије културе, на Универзитету у Бирмингему, да би четири године касније постао и његов директор. У години у којој се придружио центру, Хол је оженио професорку модерне британске историје, Кетрин Хол која му је родила двоје деце.

Иза Хола остали су бројни научни радови, чланци и књиге: The Hard Road to Renewal; Formations of Modernity, Questions of Cultural Identity and Cultural Representations and Signifying Practices; Resistance Through Rituals, Culture, Media, Language; Politics and Ideology; New Times; Critical Dialogues in Cultural Studies; Different:A Hostorical Context: Contemporary Photographers and Black Identity.

У семптембру 2013. године о њему је снимљен и документарни филм Тhe Stuart Hall Project.

 

Творац речи „тачеризам“

Стјуарт Хол је сковао реч „тачеризам“, у свом чланку из јануара 1979. године, само четири месеца пре него што ће Маргарет Тачер постати прва жена председник Владе Уједињеног краљевства. Он је овај феномен окарактерисао као нешто много познатије и много подмуклије од личног стила једног политичара. Касније ће госпођу Тачер упоредити са Хегеловим „историјским бићем“.

Марија Тарбук

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s