Proglas povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija

P R O G L A S

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je  danas. Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja. Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha.

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri. Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri a 44 procenta samocenzuri.  U velikoj meri cenzuri je izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 procenata.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zato zahteva:

– da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje (najmanje u visini dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

– da parlament izmenom Zakona o privatizaciji omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrednosti. UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

– da Vlada Srbije na dnevni red konačno stavi izveštaj  Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

– da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija.

– da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Preuzeto sa sajta Udruženja novinara Srbije

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s