Dan vojske u gradu na Đetinji

Слика

Војска Србије прославила је свој празник 23.априла, у знак сећања на дан када је у Такову 1815. подигнут Други српски устанак. Догађај који је био прекретница за самосталност српског народа и српске војске. Ове године свечаност је одржана 16.априла  у малом граду на Ђетињи. Ужичани су били домаћини војне параде.

Око хиљаду и по војника, поносних на своју униформу и свечаност којом годинама исказују поштовање прецима,  а у жељи да буду узор потомцима,  продефиловало је централном улицом Ужица. Током параде марширали су ешалони копнене војске, моторизованих,  хеликоптерских и авионских јединица. У свечаним плавим униформама, чизмама и белим кошуљама, Гарда је извела егзерцир, вештину баратања пушкама, насталу на основу војничких радњи, уз поштовање стројевог правила.

На тргу Партизана приказана је изложба војне опреме. Изложена су средства јединица ваздуполовства и противваздушне одбране, средства извиђачких јединица, речних јединица и средства за обуку.

Начелник Генералштаба Војске Србије, Генерал Љубиша Диковић, , Ужичанин по рођењу, о садашњем стању ВС каже:

,,Војска Србије је институција од највећег поверења грађана Републике Србије. Реализујући задатке у Копненој зони безбедности, у заштити суверенитета ваздушног простора, учествујући у мултинационалним операцијама и пре свега пружајући непосредну помоћ угроженим грађанима кад год је то било потребно Војска Србије је заслужила то поверење. Колико вредиш, толико те и поштују. Организација, планирање, дисциплина и контрола, то су тајне нашег успеха. Ми, војници, успешно спајамо традицију и модерност. Традиција, оно што је из минулих времена остало као вредно чувања, даје нам стабилност. Модерност, оно што је уписано у концептуалне кодове времена у коме живимо, чини нас способним да ефикасно одговоримо на савремене безбедносне изазове. Настојимо да у савременом безбедносном окружењу пратимо достигнућа модерног света и развијамо способности да ефикасно одговоримо на савремене безбедносне изазове, али такође настојимо и да сачувамо традиционалне вредности српског војника. Ко жели да опстане, мора да се ослони на прошлост, да се ухвати у коштац са савременошћу и да гледа у будућност.”

Два века од Првог српског устанка Србија и даље чува сећање на заслуге устаника .

После Првог српског устанка, Турци су наставили са тлачењем Срба. . У Београду је обновљена власт Сулејман Скопљак-Паше а односи између Порте и Срба су се још више заоштрили. Упркос обавезама, које су биле наметнуте Букурешким уговором, које су Турци морали да поштују, турска управа је  наставила са дахијским начином живота и угњетавањем Срба. Под оваквим тешким условима, српски народ није могао опстати. Избило је неколико буна. У јесен 1814. у околини Чачка, избила је Хаџи Проданова буна , која је потом била и угушена, а Турци су наставили са терором. Пролећа 1815. избија Други српски устанак. За вођу је постављен Милош Обреновић а оружане борбе су трајале око четири месеца. Устаници су победили код Љубића. Постојала је и могућност руске интервенције на основу осме тачке Букурешког уговора, па је Порта започела преговоре са Србима који су резултирали усменим договором Марашли-Али Паше и Милоша Обреновића.

Тако је окончана оружана борба али то није зауставило устанике да траже већа права и повластице. Самим тим Други српски устанак означио је полазну тачку за успостављање коначних циљева устаника- ослобађање од турске власти.

Аутор: Сандра Петровић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s