Majkrosoft preuzima Nokiu

Слика

Директори компаније Мајкрософт и Нокие  одлучили су прошле године да Мајкрософт преузме све Нокиа уређаје, услуге, лиценцу патената, лиценцу куповине и коришћења услуга ове компаније.  Завршетак преузимања Нокие  предвиђен је ове године.

Према условима споразума, Мајкрософт је платио 3,79 милијарди евра за куповину Нокиа уређаја и услуга пословања, а 1,65 милијарди евра за лиценцу компаније. Укупна цена трансакције износи 5,44 милијарди евра у готовини. Одобрење су дали Нокиини акционари.

Мајкрософт има за циљ да убрза раст Нокииног учешћа и профита путем бржих иновација, повећавањем синергије, јединственим брендирањем и маркетингом због великог успеха Нокиа Лумиа смарт телефона на тржишту. Лумиа телефони су освојили бројне награде. За Нокиу је ово преузимање значајно, јер повећава зараду, ојачава своју финансијску позицију и обезбеђује солидну основу за будуће инвестиције у својим сталним предузећима. Стивен Елоп више није генерални директор компаније Нокиа.

Према условима споразума, Мајкрософт стиче све Нокиине уређаје и сервисе укључујући мобилне телефоне и паметне уређаје. Око 32000 запослених  је из Нокие прешло у Мајкрософт и директно је укључено у производњу, монтажу и паковање широм света. Нокиа задржава стари бренд . То омогућава Мајкрософту да прошири своје услуге широм света, а мобилним телефонима да користе као он-искључење за Windows телефоне.

Нокиа даје Мајкрософту десетогодишњу лиценцу у тренутку затварања, а Мајкрософт даје право на коришћење патената у својим службама. Мајкрософт оставља Нокии на располагање 1,5 милијарди евра.

 Нови центар Мајкрософта биће у Финској који ће служити потрошачима у Европи. Компанија је саопштила да ће инвестирати више од четвртине милијарди долара капитала и рада у овај центар у наредних неколико година са потенцијалом за даљу експанзију.

Аутор: Јована Драгојловић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s