Skriveni znakovi

Свако од нас је острво.Понекад нам успе да премoстимо океане усамљености и да саградимо светионике. Понекад смо опет веома сами. Лутамо непрегледним пространствима срца, као какве изгубљене барке у олујној ноћи, тражимо луку, светлост и нечије топле руке. У „васељени“ светло се бори са мраком и исход те неумољиве борбе увек је неизвестан. Покаткад светлост наде надвлада тмину и разочарања, а понекад бојним пољем потеку потоци суза због страха. У „васељени“ тужно вене воља за животом, али понекад проклија. У тој полутами и какав нежан и прозрачан цвет постане љубав. Кажу да је самоћа окрутна кад коначно загосподари неком безданом душом, али она понекад уме да помилује, да постане уточиште. То буде када осетимо да смо изневерени. Онда се, увек, враћамо себи и у властитом срцу као источнику и ризници највећих мудрости тражимо утеху.

У „Алхемичару“, симболичном ремек-делу Паула Коеља, снови, симболи, авантуре, успони и падови прате читаоца као одјек древних мудрих гласова. То је роман који комбинује атмосферу средњовековне мистике са песмом пустиње, говором ветра и осетима душе. Роман „Алхемичар“ шири оптимистичну поруку, како треба да се препустимо животу и следимо снове. Тако је дечак Сантјаго имао довољно храбрости да оствари свој сан, те се отиснуо пут Египта, како би пронашао скривено благо близу пирамида, неслутећи да ће се то путовање претворити у проналажење богатства које се налази у нама самима. На путу својих снова, дечак је сретао разне људе, од краљева до алхемичара. Чак је упознао и своју девојку из пустиње. Слушати своје срце је оно, чиме се Сантјаго водио на том путу проналажења своје „личне легенде“. Коељо сугерише, да су људи осуђени на живот празнине и неиспуњења, ако не следимо своју личну легенду. Највећа препрека тој срећи могао би да буде страх од неуспеха. Стари продавац кристала је говорио: „ Плашим се да ме велико разочарење чека, тако да радије сањам“. И Сантјаго је био на путу да одустане од свог мита, да се врати својој земљи и стаду, али је ипак налазио неки разлог због кога би могао да настави даље. Слушајући своје срце можемо упознати своју душу, познавањем своје душе упознајемо душу света. Аутор наглашава да сваки човек треба да следи пут који је направљен само за њега и да открије Бога у потрази за својом судбином и постојањем на Земљи.

Коељо у свом делу комбинује речи филозофије, мудрости, једноставности смисла и језика, и то је оно што чини ово дело читљивим. Писац нам поручује да је могуће остварити све, па чак и оно што нам се чини недостижним. А ако ми говоримо о успеху, онда је то свакако ово дело.

Аутор: Андријана Величковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s