Ponos domovine

Уколико знате да је Бојна Чавоглаве песма која је обележила почетак каријере Марка Перковића Томпсона и да се често певала током „Домовинског рата“, тачно ћете одговорили на питање у квизу за средњошколце у Хрватској Понос домовине.  На овом такмичењу проверавају се знања средњошколаца из области хрватске историје, географије, језика, културе и религије, као и спортске вештине.

– Иако је пројект покренут како би се побољшало знање младе популације о властитој домовини и Домовинском рату којим је настала, пројект је ускоро заживио као фестивал промицања свих позитивних вриједности и спортског начина живота. Тако је циљ пројекта стјецање знања и љубави према домовини, толеранцији према другим народима и мањинама, еколошкој освијештености и енергетској учинковитости, тимски рад те промицање спортског начина живота – каже Патриција Делач из тима Поноса домовине и додаје да су њихови промотери успешни спортисти, уметници и научници.

Пројекат је основан 2009. године и има подршку Министарства бранитеља, Министарства знаности, образовања и спорта, председника Хрватске Иве Јосиповића, а до ове године имали су и подршку Министарства одбране Републике Хрватске која је изостала, како из Поноса домовине тврде, због мањка средстава.

Како у елаборату Поноса домовине тврде, они су забринути врло оскудним знањем младих о  Домовинском рату, те су овај  вишемесечни пројекат осмислили као „систематски улазак у популацију младих нараштаја“.

У овогодишњем каталогу питања за квиз Понос домовине преовлађују питања из Домовинског рата. Између осталог, нека од питања могу бити схваћена као контроверзна, као на пример „Које село није ослобођено Војно полицијском акцијом Медачки џеп?“ или „У којем је периоду проведена ослободилачкоредарствена акција Олуја?“. Подсетимо, хрватски генерал Мирко Норац осуђен је на 12 година због злочина почињеног у акцији „Медачки џеп“.

Из Министарства бранитеља на челу са министром Предрагом Матићем кажу да су добро упознати са овим такмичењем.

– Министарство изражава своју подршку овом пројекту јер су проучавање Домовинког рата, учење о важним дијеловима његове повијести те промицање његових вриједности дио програмских активности и службене политичке агенде Министарства – кажу из Министарства за Журналист и додају да су, иако подржавају циљ Поноса домовине, програм наставе и детаљи такмичења ван њихових овлашћења.

Доцент на Филозофском факултету у Загребу на одсеку за лингвистику и колумниста портала „Индекс“ Мате Каповић пројекат Понос домовине види на другачији начин.

– Очито је ријеч о десничарском пројекту, што се види на свим разинама, од самих питања па до начина на који су постављена, а што је непримјерено неком образовном идеалу који би требао бити неутралан/неутралнији. То је тим занимљивије јер су спонзори овога министарства наводно „лијеве“ владе. Ово је само дио читавог система грађења национализма.

Једно од питања за тематику има почетак каријере Марка Перковића Томпсона, односно његову песму Бојна Чавоглаве,  која почиње усташким поздравом За дом спремни. „Понос домовине“ ово питање види као део општег знања.

– Марко Перковић се у дотичном питању појављује као аутор пјесме Чавоглаве која је обиљежила сам Домовински рат као будница у једном болном и важном раздобљу хрватске повијести. Нисмо имали намјеру улазити у опус дотичног пјевача нити у анализу стихова, већ је питање врло јасно и опћенито формулирано, с обзиром да је та пјесма за бранитеље била важна, те је дио опћег знања – кажу из тима Поноса домовине.

Председник највеће српске странке у Хрватској, Самосталне демократске српске странке, Војислав Станимировић оштро осуђује овај пројекат.

– Овај пројекат Понос домовине није ништа друго него још једна хрватска срамота коју подупиру ова Министарства и председник државе, јер шири мржњу и враћа нас у ближу и далеку прошлост – изјавио је Станимировић за Журналист.

Из Поноса домовине кажу како планирају  да подстакну и друге земље да направе своје такмичење по узору на њихово, како би у финалу све победничке екипе из појединих земаља могле приступити такмичењу на европском нивоу.

Аутори: Душан Ковачевић и Милутин Вујичић , Журналист, Нови Сад

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s