Završena blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu

Obustavljena je blokada Filozofskog fakulteta, posle skoro dva meseca, nakon što je dekan potpisao odluku prihvaćenu od Ministarstva prosvete.

Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu završena je juče, kada je dekan fakulteta potpisao odluku, da se studentima koji su ostvarili od 48 do 60 ESPB bodova, omogući besplatna prijava 72 ESPB.

„Ispunjen je ultimativni zahtev da možemo da prijavimo 60 bodova bez plaćanja nadoknade, da nema sufinansiranja. Takođe, dali su nam ponudu da možemo da prijavljujemo do 72 boda besplatno. Mi smo posle ove, ne sasvim prihvatljive ponude, odlučili da blokadu obustavimo 2.decembra“ izjavila je jedna od članica Samoorganizovang studentskog pokreta. Ona poručuje: „Ovo nije kraj našeg pokreta, ovo je samo deblokada fakulteta. Nismo znali da će blokada trajati ovoliko ali smo uspeli bar nešto. Uspećemo još mnogo toga da kanališemo, nekim drugim putevima.“

Tokom trajanja blokade mnogi studenti su noćili na fakultetu, sva studenta i jedna studentkinja došli su u skob sa policijom, a neki su čak bili okrenuti protiv blokade. Većina njih je bila za promene, međutim, postojali su i oni koji se nisu složili sa svojim kolegama. Čak su i tvrdili da je blokada besmislica i da se ovim događajem ništa neće postići. Neke od njih je i brinulo kako će nadoknaditi propuštenu nastavu. Oni koji su bili za blokadu, suočavali u se sa upravom, koja je preduzimala rigorozne mere kako bi što pre okončala ovaj bunt. Neki od članova blokade tvrde da uprava nije imala milosti, da je na svaki mogući način pokušavala da ih natera da se povuku, ali da su oni spremni da idu do kraja.

Pored incidenata, za vreme blokade uprava je isključila struju i grejanje na ovom fakultetu, a studentima je prećeno i isključenjem vode ukoliko se ne povuku. Jedne večeri, tokom blokade, studente je zaključalo privatno obezbeđenje, unutar fakulteta. Studenti tvrde da je time narušeno pravo slodode kretanja, te da ovaj događaj spada u krivično delo. Dok je fakultet bio blokiran Dekanski savet filozofskog fakulteta tvrdio je kako je blokada jedan od naslnih i nelegitimnih postupaka. Tih dana se dogodio napad na dekana Fakulteta političkih nauka, pa je Dekanski savet filozofskog fakulteta govorio o porastu nasilja u akademskoj sredini. Smatrajući, da je i sama blokada nelegitiman i nasilan čin. Međutim, studenti se nisu povukli, svoju blokadu su održali do kraja.

Studenti su bili podeljeni u grupe, a svaka od njih je bila nadležna za po jedan sprat. Postojao je i pravilnik o tome šta je zabranjeno za vreme blokade kako bi se izbegao svaki oblik nasilja. Članovi Samoorganizovanog studentskog pokreta, vodili su računa da većina studenata poštuje ovaj pravilnik, kako bi izbegli moguće sukobe sa policijom. Smatrajući da ovo treba da bude akademski studentski bunt, a ne kršenje zakona.

Na pitanje ko je bio glavni posrednik između studenata i uprave, članica Samoorganizovanog studentskog pokreta odgovorila je: „Parlament je delegitimisan u početku ali i on je deo pokreta. Jedino telo koje ima težinu jeste ovaj pokret, koji odlučuje.“ Sami članovi parlamenta su bili deo ovg pokreta, a kao posrednik između studenata i uprave, ovaj organ je sazivao zborove na kojima se raspravljalo da li se blokada nastavlja i koje mere će se preduzeti, ukoliko ne budu zadovoljeni njihovi uslovi.

Disciplinska komisija pokrenula je postupak protiv određenih studenata, koji su bili članovi blokade. „Ne želimo da bilo ko na nas vrši pritisak, tako što će da označi pojedince i da ih kriminalizuje. Mi to

ne želimo da dozvolimo i nastavićemo da pritiskamo upravu do onog trenutka, dok se te krivične prijave ne povuku,“ kaže učesnica blokade. Smatrajući da su svi učestvali zajedno u blokadi i da se niko ne izdvaja kao pojedinac. Studenti smatraju da je skandalozno što je prodekan za finansije Filozofskog fakulteta došao da fotografiše studente za vreme blokade. Studenti smatraju da je skandalozno to što je prodekan za finansije Filozofskog fakulteta došao da fotografiše studente za vreme blokade. Jedan od studenata je prislonio ruku na fotoaparat, kako ih prodekan ne bi slikao. Dok je prodekan, kako tvrde studenti nasrnuo i pretio krivičnim prijavama.

Po završetku blokade jadna od članica izjavila je:„Mi smo bili svesni kad smo ušli u blokadu koje su posledice, da tako mora da bude.“

Fakultet je počeo sa radom, nastava se održava po rasporedu. Izgubljena predavanja i vežbe biće nadoknađeni skraćenjem zimskog raspusta.

Slađana Nedeljković

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s