Чланица МОК-а од сада и Косово

Спротисти Косова добили шансу за такмичење на олимпијским играма у Рију

Олимпијски комитет Косова је 9. децембра, после пет година од слања захтева за пријем у чланство, постао 205.чланица Међународног олимпијског комитета у Монаку .Косовски спортисти ће се први пут представити на међународној сцени у Бакуу 2015.године, а такмичиће се и на олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016.године. Извршни комитет МОК-а најавио је пријем Олимпијског комитета Косова у привремено чланство у октобру, након чега је Олимпијски комитет Србије протествовао због овакве одлуке.

Косово је формално постало чланица МОК-а зато што га је признало 108.чланица Уједињених нација, и јер његове спортске савезе признаје више од пет међународних спортских федерација. Међутим, Србија није признала Косово. Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, упркос незадовољству, прихватио је ову одлуку, како би се задовољили интереси косовских спортиста. Велики преседан је учињен оваквом одлуком јер Косово званично није члан Уједињених нација. Тај критетијум није услов за пријем у Међународни олимпијски комитет.
Српски званичници сматрају да је овом одлуком прекршена Олимпијска повеља. Косово као формално независна држава није испунила основне критеријуме. Министар спорта Вања Удовичић сматра да је донета погрешна одлука која ће се одразити на наш спорт и одредити будућност Србије.
Спорт не треба да буде место политчких одлука и размирица, већ да се развија самостално. Напредак спортиста покрајине Косова је могућ иако српски званичници не признају њену независност. Међународне тензије не одређују начин функционисања спортских организација. Сукоб интереса и представљање политички мотивисаних одлука нису пожељни на терену.Дакле, потпуно одвајање политике и спорта важно је за њихов напредак.
Косово, након пријема у МОК, може конкурисати за чланство у свим осталим спортским федерацијама као што су ФИФА и Уефа.Србија је допустила да Косово осети погодности чланства у МОК-у. Главно питање је: ,,Зашто председник ОКС-а није присуствовао седници у Монаку где нико није гласао против предлога о пријему ове самопроглашено-независне земље? ”. Из овог следи: ,,Кад неко постави питање, колико је могућих процената да ће неко дати одговор који гласи ,,НЕ”? ” Овај догађај нам даје најпрецизнији одговор на постављено питање. Нула посто је на лествици бројева. А непостојање могућности? Та опција крије у себи одговор на могуће решење проблема мешања елемената спорта и политике-политика ће вечито прожимати све велике сфере наше мале Србије.

Аутор: Кристина Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s