Идеја слободне и суверене Србије не сме бити талац било чијих сујета

После двадесет и две године рада, Демократска странка Србије није ушла у парламент, а за новог председника странке изабрана је др Санда Рашковић Ивић. У актуелном парламентарном сазиву су углавном европски оријентисане странке, што је у супротности са оснивачком декларацијом ДСС у којој кажу да нема демократског устројства без јаке опозиције. Рашковић Ивић сматра да је највећа мана српског парламентарног система што су из њега искључени представници велике групе становништва. Лидер,осим поштења и моралности, треба да има чврста уверења, али и да буде толерантан и комуникативан-додаје Рашковић Ивић.

Шта је званичан став ДСС о томе да Србија уведе санкције Русији?

Увођење санкција Русији било би политичко, морално и економско самоубиство Србије и Демократској странци Србије никада не би пало на памет да тако нешто уради. Против Русије иступају исте оне силе које су разбијале СРЈ и Србију и не могу да прихватим „фасцинацију жртве својим џелатом“ која је очигледна код појединих домаћих политичара. Влада Србије је већ прихватила услов Европске уније да не подстиче извоз у Русију, уместо да искористи шансу и повећа извоз на руско тржиште, а самим тим и производњу и запосленост. ЕУ још увек није званично тражила да Србија уведе санкције Русији, али ће сасвим сигурно и та уцена ЕУ доћи на дневни ред под маском захтева за усклађивањем спољне политике  са политиком ЕУ.

Ако је за неутралност потребна дозвола и истока и запада, значи ли то да наша земља није самостална у доношењу стратешки битних одлука?

Ако скупштина Србије не може да донесе ни Закон о раду, који је по мери наше привреде и радника, а не по вољи западних амбасадора, о каквој самосталности државе Србије уопште можемо да говоримо? Србија није самостална држава и у њој се води бриселска, а не српска политика. Да би Србија постала политички неутрална, што је дугорочни и стратешки циљ ДСС, она прво мора постати суверена. Да се изборимо да сами одлучујемо о сопственој будућности.

Дошли сте на место председника ДСС када је странка остала ван парламента. Шта су мане нашег парламентарног система?

Највећа мана нашег парламентарног система је што су из њега искључени представници велике групе становништва. У скупштини Србије 250 посланика пева „Оду радости“ залажући се за улазак Србије у ЕУ, а глас више од 40% евроскептичних грађана нигде се не чује. Системски недостатак је и чињеница да грађани гласањем за странке немају никакав утицај на избор посланика који их представљају. Последица тога је мања одговорност посланика према бирачима што у пракси значи њихово непојављивање у скупштини, незаинтересованост за законе који су на дневном реду. Нажалост, сведоци смо и инцидената који не приличе  највишем представничком и законодавном дому.

У којој мери су српски медији цензурисани?

Више волим да причам о утицају власти на медије, него о директној цензури, мада је и она присутна. Утицај власти је највидљивији у електронским медијима, који су се претворили у информативни сервис власти. У вестима се емитује свака изјава и активност министара и челника владајућих странака, док се ставови опозиције појављују у траговима. У штампаним медијима постоји више простора за критичке тонове, али и ту су врло видљиви притисци власти и моћника од којих медији финансијски зависе.

На који начин медији могу да се одупру политичким притисцима?

У ситуацији када су медији финансијски доста зависни од оглашивача, а то су махом предузећа под директним или индиректним утицајем власти, јако је тешко говорити о њиховој имуности на притиске. Није лако ни новинарима, од којих су многи завршили Факултет политичких наука као одлични студенти, а сада раде за 30.000 динара. Међутим, постоје новинари који су сачували лични интегритет и на које је немогуће утицати. Поред личне храбрости и интегритета новинара и уредника, највећи савезник медија у одбрани слободе је критичка јавност, која постоји пре свега на друштвеним мрежама, интернету и одређеним интелектуалним круговима. Да би се медији одбранили, потребна је и много већа солидарност унутар новинарске професије. Овако разједињени и посвађани, новинари су лаке мете за политичке притиске.

Шта су најважније особине које треба да има лидер неке странке?

Мој циљ је враћање поштења и моралности у политику, јер су ови принципи из ње практично избачени. Лидер, осим поштења и моралности, треба да има чврста уверења, али и да буде толерантан и комуникативан.

Ђорђе Вукадиновић је у свом тексту у Политици рекао да је ДСС годинама био стециште конзервативне интелигенције.Како гледате на ту констатацију?

Са поносом истичем чињеницу да је Демократска странка Србије од оснивања била стециште конзервативне, а ја бих рекла патриотске интелигенције која припада грађанској десници. Ту су, између осталих и проф.др Миле Ломпар, проф.др Часлав Копривица, др Милош Ковић, Жељко Цвијановић, др Ђорђе Вукадиновић… ДСС је крајем 2014. године заједно са Покретом Двери и интелектуалцима формирала језгро патриотског блока који се залаже за слободну и економски просперитетну Србију, Србију ван Европске уније и НАТО, Србију која ће јачати своју привреду и пружити грађанима перспективу нормалног и мирног живота . Овај блок ће бити јасна алтернатива како лошој власти, тако и лошој парламентарној опозицији.

Због чега ДСС не сме бити таоц ничијих сујета?

На мартовским изборима ДСС и Двери су остале испод цензуса, а сујете су један од разлога зашто на изборима нису наступали заједно. То је био велики ударац, како за странку, тако и за евроскептичну јавност која је у скупштини остала без својих представника. Не само странка, ни идеја слободне и суверене Србије не сме бити талац било чијих сујета. Свако ко је спреман да нам се придружи, тај је добродошао и свако ко је за слободну и суверену Србију наш је потенцијални савезник.

Аутор: Милан Ранковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s