Cirque de Futbol

Hvala Bogu, pa je srpska fudbalska 2014. godina za nama. Ne želeći da licitiram sa epitetima koji bi mogli da budu prikladni uz sintagmu „srpski fudbal“ ostaviću samo „ne ponovilo se“. Međutim, sve su naznake da je sve to bila samo najava nizbrdice niz koju idemo.
Od još jednog propuštenog velikog takmičenja (i jednog u najavi), preko slučaja „dron“ i standardnih problema sa kojima se svake godine kod nas susreće najvažnija sporedna stvar na svetu, svi željni kvalitetnog fudbala mogu da se nadaju samo televizijskim prenosima iz belog sveta. Izbore koji su se skoro održali u dva naša velika kluba prvi put javnost je posmatrala ravnodušno.
U Crvenoj Zvezdi sve je krenulo sa dolaskom Zvezdana Terzića na mesto generalnog sekretara kluba. Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, funkcioner koji je „odgajio“ veličine poput Aleksandra Kolarova i Branislava Ivanovića i doktor nauka zvuči kao idealan kandidat za funkcionera nekada velikog evropskog kluba. Međutim, neophodno je uz njegovo ime dodati i poternicu koju je MUP Republike Srbije raspisao 2008. Godine zbog sumnje da je nezakonito prisvojio 1,1 milion maraka prilikom transfera nekih igrača. Za svaku pohvalu je što je gospodin Terzić provedeno vreme u izgnanstvu utrošio za sticanje doktorskog zvanja. Svakako, pretpostavka je da šampion države i fudbalski velikan, kako i danas u Srbiji zovu Crvenu Zvezdu, ne bi trebalo da dozvoli da je vodi lice koje je nekada krasilo poternice.
Drugi paradoks vezan za izbore u redovima aktuelnog šampiona države predstavljaju uslovi koje kandidat za predsednika Kluba treba da ispuni:
– da je član Kluba najmanje godinu dana;
– da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi;
– da nije osuđivan za krivična dela za koja je zakonom, kao poseban minimum kazne, propisana kazna zatvora u trajanju od 5 godina ili duža kazna.
– da ima iskustva u rukovođenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik.

Ruzic N
Na spisku iznad, preuzetom sa sajta FK Crvena Zvezda, najviše „žulja“ tačka pod brojem 3 (slovima- tri). Prema toj tački, ugledni i poznati član društva sa iskustvom u rukovođenju može uz svoj ugled da ima prikačene „sitne prekršaje“ poput silovanja, zloupotrebe službenog položaja, primanja mita ili vožnje sa više od 2 promila alkohola u krvi. Odvojena rasprava se može voditi o aktuelnim društvenim vrednostima i verujem da bi ishod diskusije išao u korist propisanim kriterijumima, ali to nije tema.

kazne
Nažalost, na Topčideru ne cvetaju ni crno-bele ruže. Klub čiji se rezultati u poslednjoj deceniji ne mogu osporiti takođe je menjao rukovodstvo.Dragana Đurića zamenio je srpski biznismen Zoran Popović, poznat po kompaniji koja se bavi uzgojem i izvozom svinja. Prema istraživanju koje su sproveli novinari Blica, sadašnji predsednik Partizana uspešno je odveo nekoliko kompanija u stečajni postupak.
Generalni direktor kluba postao je pomoćnik ministra pravde Miloš Vazura, nekada predsednik studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegovo ime stoji iza uspešno održanog skupa „Studentski kopaonički susreti“, ali vezano je i za navodne malverzacije vezane za ovogodišnje izbore na Pravnom fakultetu. Navodni pritisak Miloša Vazure pomogao je poništavanju odluke koja je trebala da dovede do ponovnih izbora za parlament fakulteta.
Ne treba da spominjati dugove, česte štrajkove zaposlenih, anonimna pisma fudbalera, vest u kojoj evropski sindikat fudbalera savetuje stranim igračima da ne dolaze u Srbiju i sl. Zašto bismo dodatno dolivali ulje na vatru.
Na kraju svakog dana iskreni ljubitelji fudbala u Srbiji postavljaju pitanje čemu sve ovo vodi? Lopta će nastaviti da se kotrlja, ali činjenica je da sami sebi dajemo autogolove. Autor ovog teksta je spas, alternativu i dodatni elan za praćenje domaćeg sporta pronašao u praćenju amaterskog studentskog sporta. To je najdobronamerniji savet svima koji traže rešenje kako da ne izgube veru u sportske vrednosti, jer ipak nije sve tako sivo.

Autor: Nenad Ružić

Sportindeks

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s