Буди бржа од рака грлића материце

Последња недеља јануара у Европи у протеклих неколико година посвећена је раку грлића материце и тада се сроводе бројне активности које указују на значај превенције и информишу жене о предностима превентивних прегледа. Ове године обележава се у периоду од 26. до 31. јануара. Штета што се на овај проблем, као и на сваки други, указује једном годишње.

Никада не бисмо рекли да је Србија на првом месту у нечему сем по броју лепих жена на једном метру квадратном или у тенису. Наша земља, веровали или не, једна је од водећих земаља у Европи по обољевању, а и умирању од рака грлића материце. Разлог за то је недовољна превенција и недовољна информисаност о раку грлића материце. Да би се ово спречило, неопходан је редован одлазак код гинеколога одмах при ступању у сексуалне односе.

У Србији влада изрека ,,Неће гром у коприве“ и зато ретко ко одлази код лекара – лекар се посећује искључиво када се појаве неки симптоми који указују да може бити нешто страшно. Симптоми код рака грлића материце у раној фази не постоје – јављају се тек у поодмаклом стадијуму, када је већ касно да се жена вакцинише или употреби средства за лечење. Најчешће обољевају у старосној доби од 35 до 50 година. Годишње у Србији дијагноза овог тумора се постави код око 1400, а умре преко 500 жена сваке године због ове болести.

Гинеколози не стоје на услузи женама само када планирају трудноћу. Здравствени систем не можемо кривити због учесталости ове болести. Крив је женски пол јер не размишља о свом здрављу као првобитној ствари у животу. Жене одлазе гинекологу тек када је болест узела маха и лечење је тешко и неизвесно.

Рак грлића материце настаје инфекцијом сексуално преносивим ХПВ вирусом. Постоје више типова овог вируса – од неких настају гениталне брадавице, односно кондиломи, а од других ћелије од којих се даље развија овајтумор.

Истраживања показују да све већи број младих ступа у сексуалне односе веома рано – то повећава ризик од ове болести. Млади су углавном неинформисани о полно преносивим болестима. Девојке се боје одласка гинекологу и сматрају да је рано још за посету, да треба тек тамо око двадесет и неке године први пут да одраде преглед. У школама би требало да постоји час посвећен болестима, едукација и превенција о истим.

Поред тога што ризик од ове болести повећавају мењање сексуалних партнера, рано ступање у сексуалне односе, велики број порођаја, друге полно-венеричне болести, секс без заштите, лоша хигијена, процес убрзаног стварања и ширења канцерогених ћелија ствара пушење и пад имунитета.

Једна грешка може скупо да вас кошта, а да нисте пре тога ни знали да постоји ризик да се ишта лоше деси.

Аутор: Неда Јеремић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s