Здрав живот је најбитнији па тек онда студије

Огњен Поповић је члан екипе Факултета политичких наука у малом фудбалу која тренутно игра у другој универзитетској студентској лиги. Спортом се бави од шесте године и залаже се за поновно увођење физичког васпитања у студентске програме. Ускоро ће бити одржана и проба за нове чланове футсал екипе пред почетак такмичења у другој лиги. Огњен каже да ће у договору са екипом и руководећим људима у спортском удружењу одлучити на којим међународним турнирима ће учествовати футсал екипа ФПН.

На основу плана рада за 2015 годину ФПН је пројектовао издвајања од 800.000 динара сопствених прихода  за учешће спортских екипа на међународним и домаћим такмичењима. Колико је од тога добио футсал тим?

Као и сваке годинефакултет је покрио ту минималну своту новца која је потребна за несметано такмичење свих наших спортиста са факултета. Ми имамо неколико спортова на факултету. Ја сам представник футсал тима. Ту су кошаркаши,кошаркашице,одбојкаши, одбојкашице,рукометаши, надам се да нисам никога заборавио.То,као што видите на основу толиког броја екипа, није нека велика свота новца која је потребна али са том свотом се могу покрити домаћа такмичења односно прва и друга универзитетска  лига Београда и до један међународни турнир на који одлазе спортисти. Претходних година  су кошаркаши и одбојкаши ишли на турнире у Париз. Чланови футсал тима и рукометаши су последње две године ишли на такмичење Еуроијада које је 2014 одржано у Солуну а пре две године у Брашову. У суштини, та свота од 800.000 динара може да покрије неке минималне трошкове свих спортиста на ФПН-у али тај новац би било боље да је нешто већи.

Зашто поново треба увести физичко васпитање у студентске програме?

Ја сам се бавио спортом од своје шесте године тако да сам изразити поборник увођења физичког васпитања у студентске програме јер се студенти у 21.веку недовољно баве спортом , не воде здрав начин  живота. Свакако ће бити ту противника који ће рећи: “Шта ће нам то“,  али здрав живот је најбитнији па тек онда студије. Тако да с обзиром на неактивност младих, то је добра идеја. Не знамо да ли ће се спровести у дело. Ја бих волео да то и парламент и Универзитета и СКОНУС подрже ту иницијативу али вероватно се неће то десити у скорије време али надамо се да ће кроз пар година увести макар неки  час да ли је то пливање, да ли је то бесплатни термини на неким спортским теренима, да ли је то тенис. Значи да свако изабере неки свој спорт где ће имати сат, два,три недељно минимум обавезне спортске активности.

Због чега факултети мало пажње посвећују промоцији студентског спорта?

Не бих се сложио са тим да већина факултета то тако чини. Постоје факултети који издају велика средства за спорт. Њихове спортске екипе су заиста  респектабилне и на међународном и на домаћем нивоу. Поред ДИФ-а, има ту факултета који доста издвајају за спорт као што су ФОН и Правни. Занимљиво је да су високе школе јако добре у студентском спорту. Имају доста добрих спортиста. Тако је у другој студентској лиги сад где ми играмо , више од половине учесника су високе школе. Тако да и високе школе доста издају за спорт. Можда чак и више од неких факултета.

На којим турнирима ће ове године учествовати футсал тим ФПН?

Нама стартује лига већ следећи викенд, друга студентска лига. Другу годину за редом играмо другу лигу после испадања из прве футсал универзитетске лиге пре две године када смо остварили најбољи резултат пласиравши се у прву лигу, међутим, те исте године смо испали. Ове године се надамо да ћемо имати боље резултате и да ћемо покушати да се вратимо у прву лигу. Имаћемо један међународни турнир, то ће највероватније бити да ли Еуроијада или Турнир у Валенсији.Тим ће се међусобно договорити а и са руководећим у спортском удружењу које сада воде продекан Андрија Николић и дугогодишњи члан футсал тима Енес Динић. У сарадњи са њима ћемо видети где ћемо ићи.

Против футсал екипе ког факултета вам је најтеже да играте?

Прошла година је била јако тешка за нас јер смо имали неколико пораза и доста лоших резултата. Није било толко тешко за играње колко је било тешко подносити тај лош резултат. Иначе, екипе су доста јаче у првој лиги али смо и ми тада били доста јачи тако да сад не бих истакао неки факултет против којег је тешко играти. Играли смо против ДИФ-а пре две године где се сви професионално баве фудбалом. Нисмо направили добар резултат,изгубили смо, али смо одиграли  конкурентан меч. Тешко је играти против екипа где играју професионалци.

Где тренирате када се припремате за такмичења?

Последње три године смо тренирали у балону на Синђелићу, на Врачару. Јако добри услови. Имали смо од прилике неких десет термина годишње. Ове године имамо  проблема са управом у вези обезбеђивања средстава за термине без којих стварно не може да се игра лига, јер ви не можете да играте од недеље до недеље а да не уигравате екипу. То је немогуће. Ми се надамо да ћемо наћи заједнички језик са управом и издејствовати неколико термина за нашу екипу.

Ускоро ће се одржати проба за нове чланове футсал екипе. Какав је био одзив на претходним пробама?

Сада је одзив јако добар. Десет играча се пријавило на пробу. Проба ће бити уторак.Смена генерација је у току. У суштини, остали су ту превасходно играчи друге и треће године. Наши стари играчи Милош Сорак, Марко Матић су се опростили од екипе. Такође, Енес Динић који је дугогодишњи капитен екипе ће сам одлучити и видећемо да ли ће он наставити да игра као и Милош Васић. Екипи су потребна три,четири нова, квалитетна и добра играча који ће у старту да крену да играју и помогну екипи на најбољи могући начин. Очекујемо и надамо се да ће та проба бити јако квалитетна да би могли да изаберемо та три,четири момка.

Аутор: Милан Ранковић 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s