Односи центара моћи у Србији

У Србији још не постоји политичка снага која поштује правила политичке игре

Већ дужи низ година, а можда и деценија, колико се спроводе релевантна истраживања јавног мњења у Србији, грађани Србије праве центре моћи не виде у уставно дефинисаним политичким органима као што су влада, председник или парламент. Слична перцепција је и у погледу медија или судова. За све ове институције у јавности важи да су корумпиране или марионетске испоставе неких других центара моћи – тајкуна, страних политичара или лобиста било које боје. То заиста може бити тако. Наши политичари или припадници елите и ако реагују, реагују притиснути околностима које им приреде други. Тада бирају једну од неколико лоших алтернатива која им се учини као најмање зло.

vucic

Грађани су због овакве ситуације веома незадовољни, али ми се чини да ни њихова позиција није сасвим у реду. Обично се све своди на захтеве да се грађанима из горепоменуте политичке једначине редистрибуира нешто већи део јавних добара. То политичари понекад и чине, али опортуно, најчешће уочи избора и све се потом наставља по старом, а трошкови туђих поступака се стално преливају на друге, што раст јавног дуга и хаос у јавним финансијама стално показују. Грађани фаталистички перципирају политички и економски систем као нешто што се не може променити и због тога “притискају“ политичаре кроз захтеве за редистрибуцијом у ковиру система. У Србији још не постоји политичка снага која поштује правила политичке игре, али која није поптуно интегрисана у систем и која заправо жели принципијелно да га промени изнутра, пласирањем и усвајањем сасвим нових идеја у етар. Притом, ту не мислим на политичку снагу која би била некаква левичарска аванагарда, већ на снаге које доследно позивају да се принцип политичке и економске одговорности јасније искаже кроз минимизацију пребацивања одговорности/трошкова са неодговорног на одговорни део друштва. Нешто попут партије Алтернативе за Немачку у Немачкој, УКИП партије Најџела Фаража у Британији или републиканца Ренда Пола у Америци.

Rend-Pol-3
За Србију би било најбоље када би нека партија програмски кренула путем ова три примера, било тако што би се појавила као сасвим нова партија, било еволуцијом или цепањем постојећих партија на политичкој сцени.

 Аутор: Марко Пејковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s