Јавни дуг напредује из месеца у месец

„Као што је наркоману потребна дрога, тако је и Србији потребан аранжман“ – изјавио је економиста Мирослав Прокопијевић на трибини “ММФ, решење за светску кризу у Србији?“ одржаној на Факултету политичких наука. Главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк сматра да се овде аранжмани склапају само да би се одговорност пренела на неку другу страну. „Ни премијера, ни министра финансија нисте могли да наговорите да признају да ће струја поскупети за 15 %. Нико неће да саопшти лошу одлуку“, рекао је Ћулибрк о  поскупљењу струје.

„Немогуће је да предузећа опстају уз штедни уговор, некомпетентан кадар, ЕПС може да повећа цену, али прво мора проћи кроз реструктурирање“, рекао је бивши гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Он је у вези са приватизацијом јавних предузећа истакао да уколико је неефикасан ситсем управљања, то не значи да је увек нужно приватизовати државна предузећа. „Код нас је проблем што се према државним предузећима поступа као да су партијска предузећа“, рекао је бивши гувернер НБС, док је Ћулибрк додао да из месеца у месец наш јавни дуг напредује. Прокопијевић је закључио како је приватно власништво  много ефикасније од државног.

Он сматра да озбиљних реформи у предузетништву нема, јер је Вучићев бирач гласао да га Вучић заштити од тржишта, а не да повећава тржиште. Ћулибрк је истакао да постоје јасни сигнали да се ништа не дешава. „Број запослених у сивој зони расте, и то после доношења Закона о раду који треба да укине сиву зону“-каже Ћулибрк. „Ако је земља у рецесији, а води монетарни режим, одавно је требала да спусти каматну стопу“ – сматра Шошкић. „ Изабрани монетарни режим има смисла само ако повећавамо динаризацију. Потребно је постепено повећавање учешћа динара у систему“-додаје Шошкић.

Професор Прокопијевић мисли да је неизбежно да ће се Србија наћи у потешкоћама, само што се још не зна колике су тешкоће. Ћулибрк се нада да неће доћи до пуцања аранжмана са ММФ-ом и сматра да ће нас валутна структура коштати. Шошкић је истакао како постоји могућност да се из кризе изађе и рекао је да читаву ситуацију посматра као стазу која се сужава и постаје све клизавија, али да увек постоји могућност да се пређе на другу страну.

Подсетимо, ову трибину су организовали Студенти за слободу- ФПН.

Аутор: Мина Ђорђевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s