„Ако немате довољно гласова, морате да оснујете коалицију, то вам је политика.“

„Никада нисам желео да будем председник,“-поручио је Борис Тадић на трибини „Након председничког мандата“ одржаној на Факултету политичких наука.

Борис Тадић, бивши председник Републике Србије, каже да се политичке странке налазе у процесу кохабитације, што никако није похвално. О сарадњи са својим политичким противницима каже: „Ми смо били обавезани да сарађујемо, иако се нисмо слагали. Моја обавеза, као председника, била је да реагујем. У влади је тада било 11 политичких странака, а моја сарадња са парламентом била је тешка, чудна и слојевита,“ рекао је Борис Тадић и додао: „председник републике изабран је од стране народа.“

11046533_10155319154185057_6657227720897138970_n

У вези са питањем односа левице и деснице, истакао је, да је идеја социјалдемократије питање епохе. Напомиње да политику и структуру треба посматрати механички, сматрајући да је неконтролисана идеја неолиберализма довела до светске кризе. „Ми живимо у свету пуном дихотомије, супротстављених идеја. Свет је живео у вери да је неолиберализам спас док питање левице и деснице још увек није решено,“ изјавио је бивши председник Републике Србије. Истакао је и да Србија почиње са применом неолиберализма онда када га свака земља напушта.

На питање како ћемо смањити трошкове, одговорио је: „Мере штедње су мој аргумент. Сматрам да у Србији морамо продискутовати на који начин ћемо решити ово питање. Треба селектовати за нас битне капиталне инвестиције.“ Истиче да су фактори нестабилности унутар Србије, да је морао изаћи на тачку сагласности са онима, који су против њега а да је та тачка Европска унија.

„Морао сам да поставим мир унутар друштва“, каже Тадић, тврдећи: „Никада Демократска странка, а сада Социјалдемократска, није имала задовољавајући број гласова. Ако немате довољно гласова, морате да оснујете коалицију, то вам је политика.“

Закључује да у политици постоји квадратура мерења, те да због тога није успео све циљеве да реализује до истека свог председничког мандата.„ Ако ви одустанете, онда ћете изгубити јер нисте пробали. Ви сте ту да нас мењате“ поручио је Тадић.

Након два сата, колико је трибина трајала, бивши председник Републике Србије поздравио је студенте и пожелео им пуно успеха у даљем школовању.

Трибину је организовала Студентска унија Факултета политичких наука.

 Аутор: Слађана Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s