„Нови Сад заслужује титулу eвропске престонице младих“

O студентским организацијама, активизму младима и кандидатури Новог Сада за Европску престоницу младих 2018. за Политиколог говори Никола Срдић, председник Студентске уније Србије.

nikola-srdic_660x330

Град Нови Сад је поднео кандидатуру за Европску престоницу младих 2018. Шта то заправо значи ?

Кандидатура Новог Сада је кампања долажења до титуле Европске престонице младих, Нови Сад заиста јесте град младих и заслужујемо ову титулу. Ова кампања је кампања сваке особе која воли Нови Сад, која у истом живи, студира или ради. Поред Новог Сада је још 20 кандидата, из 12 различитих земаља-конкуренција је до сада најјача, што је и само по себи својеврсан изазов и мотивација за победу.

Одлука о градовима који улазе у ужи избор за ОПЕНС 2018. се доноси 29. Априла. Које су Ваше прогнозе везане за тај датум?

Улазимо у првих пет.

Шта за Србију значи ако Нови Сад постане престоница младих Европе?

Титула Европске престонице младих (European Youth Capital) доноси веома велику медијску пажњу, сама по себи, али су најзначајнији процеси припреме (опсежне медијске кампање, активности које се спроводе, јавни наступи, догађаји и сл.), а ефекат који долази након кампање сеже дугорочно у будућност. Ово свакако доводи до унапређења положаја младих у друштву кроз давање медијског простора и пажње омладини, омладинским активностима и омладинским удружењима.

Већина градова који су се кандидовали су чланице Европске уније, а Нови Сад је град у земљи која већ дуги низ година пролази кроз транзицију, какви су изгледи Новог Сада из ове перспективе?

Изгледи Новог Сада су свакако велики због великог броја активних омладинских удружења и пројеката који заједнички имају велики домет међу младима. Нови Сад је град који има веома широк спектар интеркултуралних садржаја као што су музички догађаји, фестивали-музички, филмски и други, традиционални плесови и игре, трибине, јавне наступе…

EXIT фондација је носилац пројекта. Позната је чињеница да је управо EXIT фестивал резултат активизма Студентске уније. Колико су данас млади у Србији заинтересовани за активизам?

Млади су важан ресурс друштва, али су нажалост понекад слаби да се одбране од огромне количине шунда, међутим, Нови Сад је познат по заиста великом броју активних  удружења овај тренд додатно оснажити.

Које квалитете Нови Сад истиче за Европску омладинску престоницу?

Нови Сад ће се свакако дичити својим културним, спортским, образовним садржајима, као и капацитетима омладинских удружења, интернационалном сарадњом, партиципацијом у интернационалним омладинским мрежама, садржајима за квалитетно испуњавање слободног времена и могућностима за упражњавање здравих стилова живота.

11035473_10153115191824054_3411831184979692461_n

`68. Године су били први студентски протести и тада су се студенти борили за праве вредности. Сада смо сведоци све више студентских протеста, мислите ли да се студенти данас боре за праве ствари?

Мислим да је на младима генерално велики притисак и да се налазе у веома незавидном положају. Са једне стране имамо економску кризу (најтежу у претходних 80 година), а са друге нео-либерални капитализам, који ствара један нездрав такмичарски дух-успешност се мери у доларима или еврима. У односу на то, млади мере своје знање дипломом, коју уновче или не уновче за посао у струци, мере односе кроз потенцијалну материјалну добит. Велики је притисак и од стране политичких партија, које се боре на све начине да направе утицај на омладинску популацију. Оне имају моделе за финансирање омладинских удружења како дозвољене, тако и недозвољене. Све нас покреће новац, а када га нема неки се не покрећу уопште. Отежавају и сви они који својим нечињењем не помажу да се млади укључе у процесе доношења одлука и да им информације и могућност за партиципацију буду доступни. А на неангажованим младима је велика одговорност да препознају веома велики значај активног учешћа у локалној заједници и процесима доношења одлука.

Мотив читавог пројекта је „LIVE LIFE“. Шта за Вас представља овај слоган?

ОПЕНС 2018 има за циљ да подржи младе људе да постану проактивни иницијатори позитивних промена и иновативних идеја у друштву, како Новом Саду, тако и на регионалном, националном  и интернационалном нивоу. Кандидатура града Новог Сада као Омладинске престонице Европе је позив младима да се активно укључе у сопствени развој и изградњу сопствене независности. Зато је мото кандидатуре „Live life“.

10360467_933229043394180_6837963371631522606_n

Колики је одзив младих у студентске организације?

Гледајући затечено стање, одзив младих је незадовољавајући, јер са друге стране, партиципација у све ризичнијем ноћном животу демантује одсутност младих или пасивност. Не могу, а да не приметим да је одзив младих све већи, али и даље није на завидном нивоу, иако верујем да ће бити све бољи.

Како бисте мене убедили да студирам у Новом Саду, а не у Београду?

Нови Сад је град по мери. Не знам никога на кога није оставио феноменалан утисак у погледу студентског живота. Јефтинији је за живот од Београда, велика је понуда културног садржаја и здравих стилова живота. Такође, мањи је притисак политичких партија, веће су могућности што се тиче институционалне подршке, за просечног студента, а мислим и да је лакше доћи до изражаја.

Аутор: Тамара Ћирић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s