Дан студената

Дан студената се обележава од 1936.године када је током студентских демонстрација, у сукобу студената-комуниста  са члановима националистичке организације ,,Орјуна” настрадао један од чланова Комунистичке партије Југославије и студент права, Жарко Маринковић. У знак сећања на тај догађај, 4. април се обележава као Дан студената Београдског универзитета.

Велики број студената овај дан проводи у знаку незадовољства због најаве појединих факултета да ће школарине бити веће. Сматрају да школарине не прате квалитет образовања. Иначе, Закон о високом образовању донет пре десет година треба да буде замењен новим прописом. Такође, положај студентских организација још увек није уређен новодонетим законом. На њега се већ неколико година чека.

Поводом овог празника, академцима се обратио  председник Томислав Николић констатацијом да је упркос успеху који постижу професори и студенти не значи да се не суочавају са низом тешкоћа, неразумевања, недостатка бриге, средстава, муке сваке врсте.

„Морамо стално из дана у дан да анализирамо рад свих универзитета и сваког факултета понаособ, да побољшамо услове студирања, планове и програме, подижемо студенстски стандард, подржавамо најбоље и најуспешније”- изјавио је Николић у свом обраћању.

Поводом овог празника данас су многе студентске организације и сами студенти организовали многобројне манифестације као што су концерти, плесови, такмичења. Традиционално, као и сваке, ове године  у Студентском граду биће одржана манифестација музичког типа. На платоу Студентског града, вечерас од 18:30 до 00:30, наступиће познате музичке звезде. Удружења студената Студентског града у сарадњи са Установом студенстки центар ,,Београд” заслужни су за студентско вече које ће вечерас бити одржано. Осим наступа, додељиваће се дипломе и награде најуспешнијима.

Аутор: Кристина Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s