,, Новинарство вас можда држи будним цео дан али када волите није тешко”

,,Мислим да треба објављивати слике настрадалих у саобраћајним незгодама које ће возачу остати у глави барем наредних двадесет четири часа. Треба да делујемо превентивно”- поручио је дугогодишњи новинар црне хронике Младен Мијатовић на трибини ,,Истраживачко новинарство-црна хроника” одржаној на Факултету политичких наука. Мијатовић тврди да тренутно у новинарству има доста аутоцензуре. У вези са тим новинар црне хронике Машан Лекић је рекао: ,, Цензуре данас највише има у правосуђу јер се званична пресуда често чека и месецима.”

Као дугогодишњи репортер Младен Мијатовић каже да треба бити увек у приправности када је извештавање у питању. ,,Увек идем на место догађаја, кад год то било. Ауто и напуњена камера су увек спремни.” Aутор и водитељ емисије ,,Досије” Машан Лекић нагласио је да је за емисију најважније наћи приче које ће заинтересовати људе. ,,Није сваки догађај и свака прича за реконструкцију- треба да буду филмичне. Тврди да је за то потребно доста разговора са политичарима, криминалцима, родбином криминалаца. ,,Некада је потребно видети се више пута са особом да бисте допрли до ње и добили важне информације”.

Мијатовић и Лекић су говорили о оствареним контактима који су битан сегмент њиховог посла. ,,Ствар је у поверењу-ради и говори коректно, и све ће бити сређено”-искусно прича Мијатовић. Лекић је нагласио да је полиција затворен систем али да се корак по корак може постићи циљ. За контакте је, како каже, најбитније дружење и виђање са људима. ,,Криминалци морају да стекну поверење али не треба да схвате да сте му пријатељ”- рекао је Лекић.

Новинар Младен Мијатовић објашњава да одувек иде на терен и то препоручује свима. Констатовао је да су се многе ствари промениле, посебно технологија, што је много лакше за младе новинаре. ,,У штампаним медијима је теже за људе који су на почетку своје каријере. Телевизија, за разлику од тога, сама слика говори све”-нагласио је Мијатовић.

И један и други су истакли да су изложени свакодневном ризику, али да се не плаше. ,,Црном хроником се бавим зато што не преферирам рад у канцеларији. Новинарство вас можда држи будним цео дан али када волите није тешко”-тврди Лекић.

Подсетимо, ову трибину је организовала Тимска иницијатива младих-ФПН.

Aутор: Кристина Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s