“Власт може да постане толико лоша да ће чак и Антарктик бити прихватљива територија за живот.”

Вит Једличка је председник нове самопроглашене државе Либерленд која се налази на ничијој земљи, малом острву  између Хрватске и Србије. За непуних месец дана пристигло је преко 250 хиљада захтева за држављанство у овој либералној творевини. Вит је 29.априла присуствовао догађају на Факултету политичких наука  “Free Market Road Show”, када је и отпочео званичну посету Србији.

Како се родила идеја о стварању нове државе?

Постао сам уморан од сталног повећања такси, пореза и прописа. Покушао сам да се изборим са тим али увек би отишло у погрешном правцу. Сада имамо највећег олигарха у Чешкој на власти коме иде највећи део новца, он је такође и министар финансија. Шта год да сам радио, као на пример покушаји да едукујем народ путем видео записа о томе колико намети расту из дана у дан, нисам могао ништа крупно да променим због процеса демократских избора. Људи су почели да ми говоре да би требало да оснујем своју државу и тиме докажем да је идеја о либералној држави остварив, тако сам се и одлучио да покушам.

Зашто сте се одлучили да баш на овој територији оснујете Либерленд?

Једноставно сам отворио сајт “Википедиа” и ова територија је била наведена као једна од поcледњих слободних територија, такозвана „ничија земља“. Заправо, било је још једно место на Антарктику али мислио сам да би тамо било превише хладно. Но, оно што увек говорим јесте да власт може да постане толико лоша да ће чак и Антарктик бити прихватљива територија за живот. Могуће је да ћемо чак  и тамо пожелети да побегнемо.

У јавности и на друштвеним мрежама су се појавиле поред бројних позитивних и неке негативне критике које тврде да је ова замисао о оснивању Либерледна неостварива. Како реагујете на то?

Нисам до сада наишао на озбиљне негативне критике… Углавном су то људи на друштвеним мрежама такозвани „тролови“ који желе да оспоре ову моју идеју. Моја порука  њима је да је ово што планирам потпуно легално и да ћемо ову замисао спровести у дело,уједно тиме показати да је могуће основати Либерленд. Још бих им поручио  да они нису позвани на журку.

Да ли ће те проверавати прошлост људи који су се пријавили за држављанство у Либерленду с обзиром да сте нагласили да екстремисти и комунисти нису добродошли?

Свакако да ћемо проверавати и то већ чинимо путем апликација на интернету. Ко нам не буде доставио потпуне и исправне информације неће бити у могућности да добије држављанство. Лагање у формулару за добијање држављанства вам неће помоћи уколико имате криминалну прошлост… Једино што нам не смета јесте уколико је неко био оптуживан због пореза, чак и уколико је био у затвору због ових разлога…

Шта је следећи корак који намеравате да учините?

Правимо велику журку! Ја сам позвао све председнике држава као и људе који су затражили држављанство… Одабрали смо 70 хиљада људи од 300 хиљада колико се пријавило за држављанство. Послали смо и позивнице али ће позвани морати да дођу чамцем или бродом. Уколико се појаве тамо 1.маја свечано ћу им уручити држављанство.

Шта је највећа привилегија коју  ће уживати будући држављани?

Волонтеризам је једна дивна ствар. Када нисте форсирани од стране некога да радите нешто,  учинићете више и  са много задовољства. У Чешкој сте приморани на многе ствари, између осталог на плаћање пореза и разних непотребних такси… Ово је заиста неморално друштво у којем ми данас живимо… Неко може да каже да сам луд, али ја мислим да је овај систем и опорезивање од стране државе и Владе потпуно ненормална ствар.

Шта су највећи проблеми са којима очекујете да се сусретнете на путу ка остварењу циља?

Заиста ме брине виђење Либерленда у очима Хрватске Владе… Данас је дискутовано о стварању Либерленда у Хрватској и плашим се да би могли да пошаљу провокаторе. Зато ћемо бити упорни и истрајни јер желимо да будемо сигурни да са наше стране неће бити никаквог насилног понашања, учинићемо све да осигурамо безбедност уочи наше журке. Једини начин да забава буде уништена јесте да они пошаљу некога ко би покушао да нападне полицајце или употреби силу.

Како да дођемо до Либерленда?

За сада је то могуће једино чамцем. Морате имати чамац или пријатеља који има чамац. У сваком случају, позвани сте да дођете и да нас посетите иако се нисте пријавили за добијање држављанства.

 Аутор: Михаела Аврамеску

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s