Почетак грађанског или наставак Хладног рата?

Више десетина полицајаца и цивила  повређено је док је неколико њих настрадало у нападу када се група наоружаних људи са Косова сукобила, пре три дана, са македонском полицијом у Куманову, на северу Македоније. Њихов циљ био је,како тврде македонски државни функционери, разарање државних институција,. У борби против наоружаних група  учествовали су припадници специјалних јединица који су помогли евакуацију људи из тог града. Српско-македонска граница је привремено била затворена док је саобраћај на релацији Београд-Скопље био заустављен. Поводом догађаја у Македонији на хладнокрвност, мир, уздржаност и ненаседање на провокације позвали су  Министарство спољњих послова Русије, амбасада САД, ЕУ и мисија ОЕБС-а. Границу су штитиле војне снаге Србије, док се известан број њих борио за ослобођење од напада групе терориста. После борбе које је трајала два дана, напад је заустављен док се велики број терориста предао. Ситуација у Куманову је нормализована, а покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестаблизацију Македоније је заустављен.

Група терориста који су албанске националности планирали су напад на полицијске станице у Зајасу, Кичеву, Гостивару, Тетову и Куманову. Потпарол МУП-а Иво Котевски изјавио је да се полиција сукобила са најопаснијом терористичком групом која је некада дејствовала у регион. Да ли је ово почетак грађанског рата или назнака новог напада, али овога пута на регион? Грађански рат би довео до нестанка Македоније са мапе. Регион стрепи од помисли да би могло да дође до нових напада и сукоба. У Србији је безбедносна ситуација добра, и све је предузето како би се очували мир и стабилност на њеној територији.  Црногорске снаге су такође у приправности уколико се организује оружани напад. Можда је, ипак, дошло време да се заокруже албанске етничке територије. Постоји могућност да је ово само почетак једне велике намере која би могла да промени стање на Балкану, да помери границе и створи потпуно нову атмосферу.

Будућа земља Велика Албанија нам најављује своју судбину пре ватреног крштења. Овај напад је други у низу ове године-први је одигран у априлу када је у караулу у селу Гошнице које се налази северно од Македоније, упало четрдесет наоружаних људи. Најбољи начин за освајање јесте да почетни део буде север. Исто као 2001. године с тим да је тада и било међу  људима оних који су имали трунку разума, и то је обустављено Охридским споразумом. Више није интересантан, вероватно је то у питању. Разума има још увек јер колико се зна Албанија нема ,,Београд на води”. Следећи у низу напад је на Грчку, а можда дође до стварања ,,Природне Албаније” која ће спојити све земље по којима гази албанско становниство. Али колико је ,,Природна Албанија”, како је многи називају, уствари природна? Околности и сами догађаји дају одговор на ово питање- напад помоћу наоружаних терористичких група ће је можда учинити ,,великом”, али не и ,,природном”.

 Аутор: Кристина Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s