МИЛОРАД ДОДИК НА ФПН- Поштовати Дејтон или се Српска поздравља са БиХ

Концепт БиХ који је предвиђен Дејтонским споразумом може опстати и једино је прихватљив за Републику Српску, а у супротном ће Српска изађи из БиХ, поручио је то председник Републике Српске Милорад Додика током предавања студентима на Факултету политичких наука у Београду /ФПН/ о теми „20 година после потписивања Дејтонског споразума“.

Додик је истакао да је први почео да тражи самосталну Републику Српску, додајући да није човек који улази у авантуру, а посебно не да Републику Српску увлачи у авантуризам.

“Али зато имам и те какву намјеру да Републику Српску отцијепим и Србе освјестим да имају право на референдум, као што то имају и други народи у свијету. То је, између осталог, универзално право дато Повељом Уједињених нација. И ако ми то не будемо тражили то нам нико неће дати и зато се морамо борити за то”, казао је председник Додик, бурно поздрављен од присутних.

Он је рекао да је тешко веровати у одрживост БиХ и да је БиХ све време била експеримент, што представља и данас. Додик је нагласио да у БиХ постоји Устав који се не поштује, посебно кроз овлашћења високог представника, који је наметао законе и смењивао кога је хтео..

“Дејтонским споразумом није ни предвиђено да БиХ буде држава, већ нека државна заједница два ентитета и три народа, гдје пише да БиХ има само четири своје надлежности и неколико права”, рекао је Додик, подсећајући да су странци водили све послове у БиХ.

Додик је истакао да су од њега тражили да са Харисом Силајџијем потпише документ у којем пише да је сагласан да се промени назив Републике Српске, бира један председник БиХ и подржи реформу полиције, која је подразумевала укидања полиције Српске, подсећајући да су до 2006. године, док су власт чинили СДС и ПДП, Републици Српској одузети фискална политика, правосуђе, војска, гранична полиција…

“ Када сам то прочитао рекао сам им /представницима САД/ да то није у националном интересу мога народа. На то су ми они рекли да их то не занима, а ја такав какав сам кажем ‘ни мене не занима ваш интерес’. И то нисам потписао”, казао је Додик, додајући да нико себи не сме дозволити да од њега траже да само испуњава, већ да човек мора имати права и обавезе.

Председник Додик је нагласио да се увек осећао поносно када некоме говори да је премијер Републике Српске или да је сада председник, напомињући да се увек понашао као да је председник највеће силе на свету.

“Жеља је многих да се елиминише оно што је Република Српска и да она постане туристичка знаменитост”, напоменуо је Додик, додајући да ако је политичар у БиХ истрајан онда представља проблем домаћој јавности и називају га диктатором.

Република Српска није против европских интеграција, али јесте да против тога да до Европе буде вођена кроз Сарајево, истакао је Додик.

“Тако један амбасадор дође и каже ми: ‘За десет дана се у Поточарима обиљежава годишњица, а тамо има једна православна црква коју морате да срушите за седам дана’. Ја му кажем: ‘Извините, али овдје се цркве не руше’. Он на то каже: ‘То ме не занима има да срушите цркву’, а ја њему: ‘Не занимате Ви мене, изађите ми из кабинета’. А он ће на све то ‘Црква није легална’, а ја зовнем мог министра и кажем му да има рок од три дана да је легализује”, казао је Додик, додајући да је за њега увреда кад га неко назове ‘Босанским Србином’.

Важно је да се остане досљедан, јер у супротном ће тај човјек бити проглашен подаником, рекао је Додик.

Говорећи о почетку грађанског рата у бившој Југославији, Додик је истакао да су Срби тежили да остану заједно у једној држави, што је било и нормативно и уставно, док су, с друге стране, муслимани хтели независну државу БиХ која ће бити међународно призната.

Унитарна БиХ заснивала се на Исламској декларацији тадашњег председника БиХ Алије Изетбеговића, у којој се промовишу муслиманство и панисламизам, а која је била увод у стварање данашње „Исламске државе“, рекао је Додик.

„Све што је Алија Изетбеговић писао у `Исламској декларацији`, данас можете да видите у ономе што се зове `Исламска држава` и у ономе што се зове борба против те `Исламске државе`“, напоменуо је Додик, наглашавајући да Изетбеговић у време писања декларације није имао државу, већ ислам као универзалну веру и муслиманство којем је био посвећен.

БиХ данас има 390 бораца у такозваној Исламској држави, што је највише од свих држава ако се узме број становника једне државе, напоменуо је Додик, подсећајући да је Међународна заједница наоружавала муслимане, те да је током грађанског рата у БиХ тајно ушло 4.500 муџахедина, који су формирали своју бригаде која је била препознатљива по монструозним злочнима, казао је Додик.

Председник Републике Српске је закључио да као разлоге за распад СФР Југославије види у покушају да се национално ткиво српског народа разбије на нове међународно признате државе под сумњивим политичким режимом.

ПОНОСАН НА ДИПЛОМУ СА ФПН

Додик је истакао да је поносан што је дипломирао на ФПН-у, те да са великом емоцијом улази у амфитеатар факултета у улици Јове Илића 165.

Милорад Додика је у име ФПН-а поздравио декан Илија Вујачић, изразивши задовољство што је прихватио позив да одржи предавање на факултету где је студирао и понио диплому, да би већ четири године након тога ушао у политички живот и наставио до данас плодну политичку каријеру.

Током предавања додељена су признања награђеним на конкурсу “Стамен и пркосан је мој завичај”, а на почетку предавања интониране су химне Србије и Републике Српске.

Организатори данашњег предавања су били Студентска организација Српски политички форум и Представништво Републике Српске у Београду.

Аутор: Божо Морић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s