Музика је најбоље огледало друштва

„ Пропаст рокенрола није дошао деведесетих већ после 5.октобра,“ закључено је на трибини „ Апатија у свету ријалитија-где су данас рокенрол и бунт?, “ одржаној на Факултету политичких наука у организацији Студентске уније Факултета политичких наука.

„ Ми смо очекивали да се после 5.октобра нешто промени, а дошли смо до тога да је било боље време Милошевића, “ напомиње рок новинар и аутор биографије Бијелог Дугмета Душан Весић. Он објашњава да штедња почиње од културе, као и да се данас дешава културни геноцид: „ Осиромашени смо намерно, да се не би добила средња класа којој треба култура. Осиромашењем народа добија се гнев народа, који гледа неког попут себе,“ закључује Весић.

На трибини је посебно посвећена пажња РРА, као и Закону о подели ферквенција, који би требало да своју политику преусмери на пажљиво емитовање телевизијских садржаја. „ У свакој држави постоји РРА, постоји и у нашој али не ради, Зато и доживљавамо да се овакви програми емитују “- изјавио је Душан Весић.

„ Судбина наше културе и новинатрства јесте јадна и црна, “ поручио је критичар и новинар Иван Ивачковић и додао да некад врхунски новинари попут Богдана Тирнанића нису имали факултетске дипломе. Ивачковић тврди да је боље имати музику са идентитетом, чак и када је он лош него музику без идентитета. Напомиње, да је српски народ остао без кулутре и без идентитета: „ Тито је слао важну поруку сликајући се са клавиром, да је култура важна ствар, “ изјављује Ивачковић и додаје: „ Кроз музику СФРЈ, видимо каква је то држава била.“ Критичар објашњава да рокенрол никада није био критикован са високог положаја, сматрајући да су комунисти водили рачуна о култури.

Трибином је показано да је за рокенрол потребан бунт, тај бунт  је добијен деведесетих. Касније, после Титове смрти, почиње либерализација културе и јављају се први дисиденти попут Џонија Штулића. „ Након 5.октобра овај тужан круг се затвара, “ закључује Иванчковић.

Аутор: Слађана Недељковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s