Мигрантска криза – највећи тест за Европску унију?

slika2

(Сликe преузетe од ФЕСП-а)

На трибини „Мигрантска криза – одговорност Европе“ одpжаној на Факултету политичких наука, коју је организовао Форум за егалитаризам и социјалну правду у сарадњи са Европским студентским форумом Факултета политичких наука, гостовали су др Слободан Јанковић из Института за међународне односе и привреду, професор Факултета политичких наука др Ђорђе Павићевић и Владимир Петронијевић из Групе 484. Модератор трибине је био Мијат Костић, члан Форума за егалитаризам и социјалну правду.

„Европска унија је тренутно на највећем могућем тесту. То је тест принципа основних вредности на којима она почива“, рекао је Владимир Петронијевић на јучерашњој трибини.

Проф. др Ђорђе Павићевић је напоменуо да „Европа на неки начин сама денунцира властите вредности. Оно што она сама прокламује да јесу темељи на којима почива Европска унија, у ствари, оваквим понашањем, посебно понашањем појединих држава, доводи у питање. Оно што је проблем је да Европа нема механизме да натера одређене државе да пристану на заједничку политику и да солидарно решавају такве проблеме“. Он је такође назначио да је да Европска унија нема одговарајући правни оквир којим би регулисала масовни прилив миграната у Европу. „Уколико имамо политичко питање као што су масовне миграције, а немамо заједнички оквир, онда се ту појављују националне државе као актери који одређују кога ће примити или неће примити на своју територију и задржавају ту врсту дискреционог права да одлучују колико људи ће ући на територију и да ли ће бити збринути на адекватан начин“, наводи Павићевић.

На трибини се такође дискутовало о томе какве су последице масовног прилива становништва са Блиског истока у Европу, о чему је др Слободан Јанковић говорио. „Неке од видљивијих последица ових миграција у Европи су интензивно стварање гета и квартова миграната неевропског порекла, где се аутохтоно становништво не меша са муслиманским. Овакву ситуацију имамо у Француској, Великој Британији и Немачкој где су овакви квартови добили популаран назив no-go зоне. Оне подразумевају градске четврти у које не залази ни полиција, ни ватрогасци, ни пошта. Долази до појаве стварања зона безвлашћа у земљама Европске уније, у којој је једна од основних вредности владавина права, која је нарушена на овај начин.“

Владимир Петронијевић је као закључак трибине назначио да Европска унија није припремљена да се носи са масовним приливом миграната у Европу и да не уме на адекватан начин да реши проблем њиховог збрињавања. „Европа се данас налази у оваквој ситуацији управо због тога што праве дебате о томе шта миграцијски токови носе, нема. Оно што је Европска унија радила све ово време јесте заправо једна интервенција да се заштите те фамозне границе, да се омогући ефикасан систем враћања људи у земље њиховог порекла, управо одбијајући да прихвати реалност онога што се дешава у њеном окружењу“, објашњава Петронијевић.

Аутор: Сандра Јовићевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s