Завршени Трећи Дани јавних политика

Под покровитељством Групе за анализу и креирање јавних политика овог викенда на Факултету политичких наука одржани су Трећи Дани јавних политика. Семинар се већ трећу годину за редом одржaва у просторијама Факултета политичких наука, а на њему поред студената факултета домаћина могу учествовати и студенти других факултета који испуне услове конкурса.

Семинар траје два дана, након чега сви учесници добијају сертификат, као захвалницу за учествовање. Тамара Вуков, председница Групе за анализу и креирање јавних политика пожелела је добродошлицу свим учесницима истичући да је ове године пријављен рекордан број учесника. Поред ње, речима добродошлице учесницима су се обратили проф. др Дејан Миленковић,  проф. др Снежана Ђорђевић и Норберт Бекман-Диеркес, директор фондације Конрад Аденауер, која је такође била спонзор семинара.

Прво предавање на тему Институционални оквир Европске уније одржао је Наим Лео Бешири истичући да је Европска унија сложен политички систем ,,Изграђен је на заједничким вредностима, али је Брисел пун лобиста. Процес доношења одлука уме да потраје, неки предлози се припремају годинама”. О реформи јавне управе говорио је  Драган Поповић, члан Центра за практичну политику. Потом је одржана панел дискусија на тему Успешне јавне политике на локалном нивоу, на којој је Бобан Стојановић био модератор, а учествовали су Алекандер Грунауер (директор пројекта ЛЕР у региону Дунава) који је говорио о начину управљања локалним самоуправама на територији Немачке, Рајка Велага (СО Сурчин), Весна Пиперски Туцаковић (подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине). Овом панел расправом завршен је први дан семинара.

„If you’re not at the table, you’re on the menu“ је тема којом је отпочет други дан семинара.  ,,Морате да знате шта Вам је циљ, да познајете окружење у коме делујете и да знате ко је ко. Морате да будете добро инспирисани и припремљени“,  истакао је модератор ове теме, Стефан Лазаревић (НЦР Корпорејшн). О приватизацији спортских клубова говорили су Миодраг Ражнатовић (Председник и генерални директор менаџерске агенције„Беобаскет“), Урош Јанковић (ФК Чукарички), Драган Атанасов (Факултет за спорт – Универзитет Унион-Никола Тесла), док је Енес Динић био модератор. Ражнатовић је овом прилико истакао да је питање спорта сведено на локал ,,Држава троши 0.33 процената буџета на спорт. Та средства се углавном не троше на задовољавајући начин. Већина одлази на фудбал.“

Последњи панел које је одржан био је на тему Мигрантска политика.  Модератор теме је био Лав Козакијевић, а на ову тему су горовирли Саша Ђорђевић (Београдски центар за безбедносну политику), Павле Килибарда (Београдски центар за људска права), Јелена Миновић (Институт економских наука), Марина Цакић (Комесаријат за избеглице и миграције). На панел дискусији је закључено да је кроз Србију до сада прошло 200.000 избеглица и да земља нема толико капацитета да прими избеглице.

Након завршене дискусије одржано је свечано затварање. Додељена су 130 сертификата, колико је и било учесника, а наредни састанак је заказан за следећу годину.

MAK_8910

MAK_8920

MAK_8923

MAK_8930

MAK_8932

Аутор : Александра Милутиновић

Фото :  Давид Радановић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s