„Систем штити насилникe”

br2

„Увек ће постојати опасност, али ње морате бити свесни пре него што почнете са истраживањем. Ако су сви уплашени и не раде ништа, до промена неће доћи,“ закључено је на трибини „Препреке истраживачког новинарства”, одржаној на Факултету политичких наука.

„Систем штити насилнике и није битно ко је на власти, држава више не показује снагу и сваки појединац је угрожен,“ напомиње Бранкица Станковић, уредница и ауторка емисије Инсајдер.

Уредници Инсајдера је пре шест година додељено полицијско обезбеђење због животне опасности: „Ако вам неко подмеће или прети, то значи да добро радите свој посао и увек ће постојати опасност, али сте ње свесни пре него што почнете са истраживањем и ако су сви уплашени и не раде ништа, неће ни доћи до промена,“ говори Бранкица.

Последња емисија Инсајдера емитована је пре годину дана, а од јануара 2016. нове емисије биће приказане на сајту „Инсајдера“ као самостална и одвојена продукцијска кућа. Сама чињеница да се „Инсајдер“ емитовао до пре годину дана говори о томе да емисија није престала  кад се променила власт и да су сви такви наводи нетачни, истиче Бранкица и додаје: „Није тачно да је „Инсајдер“ престао са откривањем афера од пре три године због промене власти, никад нисмо имали политичке притиске, нити је ико тражио да се нешто не емитује.“ Иза Инсајдера стоји читав тим као и подршка уредника, објашњава она, истиче да свака изговорена реч има тежину али подразумева и велику одговорност зато што пласирање лажи може уништити нечији живот.

“Постоје тренуци кад размишљамо да престанемо са радом, али чак и да нема више емисије ми смо постигли успех, који је довео до конкретних промена и закона и хапшења, „Инсајдер“ је постао више од нас,“ поручила је ауторка Инсајдера.

Гости трибине поред Бранкице Станковић били су и Миодраг Чворовић продуцент и Мирјана Јевтановић уредница странице Инсајдера. Трибина је организована од стране Тимске иницијативе младих.

Аутор: Јелена Богићевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s