ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ,,СВЕТСКИ ПОРЕДАК” ХЕНРИЈА КИСИНЏЕРА

henri

Студентима Факултета политичких наука јуче је представљена књига ,,Светски поредак“ Хенрија Кисинџера. У септембру, 2004.године дело је објавила издавачка кућа ,,CID“ из Подгорице. О књизи су говорили Драган Вукчевић, академик Црногорске академије наука и уметности и уредник издања ,,CID“ из Подгорице, Иван Вујачић, професор Економског и Факултета политичких наука и некадашњи амбасадор Србије у САД-у, као и Драган Симић, декан Факултета политичких наука и директор Центра за студије САД. У улози модератора био је асистент Драган Живојиновић.

,,Светски поредак“ је најновија књига бившег америчког државног секретара и саветника за националну безбедност, Хенрија Кисинџера.

,,Светски поредак не постоји. Постоје елементи и делови система који га условљавају. Поредак треба посматрати као систем у којем постоји деловање међу државама и зато у књизи нећете наћи диктатуру светске владавине“, нагласио је професор Иван Вујачић.

Централна идеја ове књиге Хенрија Кисинџера је Вестфалски мир. Кисинџер описује како је до тога дошло и говори о последицама. Једна од најважнијих је територијални интергитет и суверенитет, чуло се на јучерашњој промоцији.

Декан Факултета политичких наука Драган Симић говорио је о Кисинџеру као о човеку који је ,,прави пример синергије јавног државника и професора који много чита и зна“. Истакао је да је Кисинџер био прави политичар док је био у свету политике, а и касније.

,,Ово је једно изванредно и важно дело које суди животне билансе, а има и елементе у којима нас оставља без даха, кад реферира. Зато је дело врло важно за младе људе“, закључио је Симић.

Студентима се обратио и Драган Вукчевић, академик Црногорске академије наука и уметности и и уредник издања ,,CID“ из Подгорице.

,,Добро је док књиге окупљају људе. Ја заиста вјерујем да је књига једна од највећих творевина које је човек у свом постојању направио. Прича о равнотежи је значајна, јер живимо у свету поремећене равнотеже: човек са собом, са другим људима и са светом око себе“, рекао је академик Вукчевић.

Закључивши, позвао се на књигу Томаса Мана ,,Јосиф и његова браћа“.

,,У то време постојао је само један подземни пролаз за решење неког великог проблема које то доба још није било свесно. Ја бих волео да га ваша генерација нађе“, нагласио је академик Вукчевић.

Аутор: Андреа Ђорђевић

Фото: Миљана Милетић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s