Самит студената Србије на Златибору – корисно искуство за студенте

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Самит студената Србије одржан је први пут од 17. до 20. априла на Златибору. У организацији Самита учествовали су Форум за дипломатију и међународне односе Правног факултета Београдског универзитета и организација Србија за младе, а подржали су га Министарство за запошљавање, социјална и борачка питања и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Ово је први пут да се одржава Самит који окупља студенте свих универзитета у Србији, али студентима универзитета са Космета није било дозвољено да пређу границу.  Сва четири дана студенти су имали прилику да у разговору са панелистима дискутују о темама које су их занимале, а највише се говорило о педузетништву.
Први дан ,,Добро дошли“ започет је отварањем Самита студената Србије након чега је одржана панел дискусија ,,Шта радимо бре“, посвећена студентском организовању, на којој су учествовали председник Студентске уније Србије Никола Срдић и адвокат Марко Милутиновић који је за време студија вршио функцију студента продекана Правног факултета у Београду као и функцију студента проректора Универзитета у Београду. На овом панелу учесници и студенти расправљали су о томе да ли представници студената заговарају личне или опште интересе.
Другог дана под називом ,,Реализуј своје идеје“ организован је панел ,,Србија, земља за младе“ који је окупио петоро стручњака. Студентима су савете за успешно пословање давали: дипл. инжењер организационих наука и представница Привредне коморе Београда Ана Милићевић, која је, изеђу осталог, нагласила и значај учења кроз игру; дипл. новинарка, пројект менаџер и уредница стартит-а Тања Младеновић, која је истакла да је будућност пословања у ИТ сектору, али и својим презентацијама и кратким филмовима показала начин рада у Стартиту и успехе запослених; дипл. економиста, пројектни менаџер и један од оснивача организације ,,Србија за младе“ Дарко Гавриловић сматра да је један од најважнијих корака у реализацији идеја да се оформи тим људи који ће остати доследан тим идејама и да у таквој ситуацији успех неће изостати. Осим њих, студентима су се представили и српско-канадски филмски режисер, продуцент и ТВ водитељ Борис Малагурски и дипл. политиколог Душан Миленковић, који је и један од оснивача НВО ,,Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе“ и семинара студената ФПН-а. Сви панелисти поручили су студентима да морају бити упорни, али и бити спремни на ризик, када је реч о предузетништву.
Трећи дан Самита био је јединствен јер су осим панела студенти могли да уживају у играма без граница. Трочасовно такмичење у одбојци, кошарци, трчању у џаковима, бацању фризбија, показало се као прави начин да учесници покажу своју спортску страну, а за оне најбоље биле су предвиђене награде у виду путовања која поклања Србија за младе. Овог дана одржане су и две панел дискусије. На првом панелу под називом ,,Да ли Европска унија има алтернативу“ учествовали су др Дарко Ђукановић и др Срђан Кораћ, док су  на другом панелу ,,Мир на Балкану-одрживо решење“ студенти имали прилику да о ситуацији на Балкану, али и о утицају религије на сва политичка дешавања продискутују са проф. др Мирољубом Јевтићем, проф. др Бранком Ракићем, др Александром Раковићем и др Душаном Пророковићем. Након ових панела уселдило је представљање истраживачких радова полазника ФДИМО.
Последњи, четврти дан, обележило је предавање дипл. дизајнера звука и добитника највећег светског признања из области радио стваралаштва-Приx Италиа, за дело ,,Кошмар једног дрвета“ Александра Протића. Александар сматра да је један од главних кључева успеха упорност и тај став поткрепљује својим примером јер је Факултет драмских уметности уписао из четвртог покушаја. За студенте Самита, организатори су обезбедили и три журке те је Самит био спој знања и забаве.

Шта је циљ Самита, какви су утисци након њега, али и шта може да се очекује након њега, за Политиколог говоре организатори Марко Антић, Јован Миленковић и Вељко Смиљанић.

,,Већина студентских окупљања организована је тако да забавни програм заузима централно место међу активностима. Ми смо желели да на Самиту едукација младих буде приоритет. Наравно, млади најлакше усвајају знања уколико у програму има и забавних елемената и мислим да смо управо постигли тај жељени баланс који гарантује максимални учинак. О овоме сведочи и избор наших партнера који су врло цењени у области свог деловања. Коментари делегата као и предавача су врло позитивни. То су све врло јасни сигнали да смо на правом путу и дају нам за право да настојимо да ово окупљање студената из целе Србије у будућности постане једна лепа и врло корисна традиција“, истакао је један од главних организатора Самита, Марко Антић.
,,Циљ нам је био да окупимо студенте што више различитих факултета и успели смо у томе. На Самиту су међу делегатима били студенти Правног, Економског, Филолошког, Пољопривредног факултета, Факултета политичких наука и Технолошко-металуршког факултета. Осим њих, ту су били и студенти Универзитета Џон Незбит. Довели смо квалитетне предаваче, а надам се да смо обезбедили и добар провод јер знање и забава најбоље иду заједно. Задовољни смо одзивом с обзиром на то да се овакав Самит први пут организује, а надамо се и да су делегати задовољни оним што смо им понудили па следеће године очекујемо још бољи Самит“, рекао је организатор Јован Миленковић.
,,Циљ овог пројекта је да се омогући окупљање студената да би уз сарадњу са предавачима могли да усаврше своје стручне вештине и да заједно, у медјусобној интеракцији креирају нове идеје и могућности“, закључио је један од организатора, Вељко Смиљанић.

 

Аутор: Марија Чанковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s