Први мај – празник рада или нерада?

Да се један празник  итекако може славити на два различита начина, доказује управо Први мај. Међутим, два значења првомајских празника већини људи нису позната, те се често заборавља поред роштиљања и пијуцкања алкохола, да је овај дан  у исто време међународни празник радничког покрета и светковина плодности и почетка лета која вуче своје корене још из паганских времена.

У свом првом значењу Први мај, у народу познат и као Празник рада, јесте дан када се широм света обележава борба стотине хиљада америчких радника за опште прихватање осмочасовног радног дана.  Те 1886. године су радници Чикага бурним демонстрацијама на улицама града затражили да им се законски обезбеди скраћење радног дана. После инцидента са бацањем бомбе на полицију током које је неколико десетина њих и изгубило животе, осумњичени демонстранти су убрзо ухапшени, а потом и погубљени. Погубљење анархиста који су учествовали у демонстрацијама на Тргу Хејмаркет била је повод за проглашење међународног празника радничког покрета од стране Друге интернационале 1889. године. Од тада је Први мај „заједнички празник  свих земаља на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Од тада се сваке године овај датум обележава као дан међународне радничке солидарности.

HACAT_V46

У социјалистичким земљама, међу којима је била и СФРЈ, Први мај је слављен као велики државни празник током којег су организоване бројне манифестације, у којима је често учествовала и војска.

Друго значење првомајских празника нам је много ближе. Обичаји налажу да се за Први мај ваља боравити, или чак преноћити у природи и припремати храна из котлића или са роштиља, наравно уз позамашне количине алкохола. Првомајски уранак у овавком облику је свима прва асоцијација на овај датум и за њега се традиционално не ради ништа. Иако су нам свима познати мали ритуали који уз овај празник иду, мање нам је познато порекло Првог маја у овом значењу.

rostilj

Као већина народних празника код нас и овај датира још из паганског доба, када је слављен као празник плодности и пролећа. Претеча овог празника је био гаелски Белтан који се исто славио првог дана у петом месецу, широм Ирске, Шкотске и Острва Мен и који је означавао важан период у години када је стока пуштана на испашу. У току Белтана спроводили су се ритуали ради заштите стоке, усева и људи, као и ритуали за подстицање плодности земљишта.

beltaine

 

Аутор: Сандра Јовићевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s