ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА САША ЈАНКОВИЋ НА ФПН-у

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Заштитник грађана Саша Јанковић одржао је јуче предавање студентима треће године Факултета политичких наука у оквиру редовног курса на предмету Јавна управа. Како функционише институција омбудсмана у Србији? На који начин Заштитник грађана контролише органе извршне власти? Која су његова овлашћења и најважније активности? На ова и многа друга питања својим предавањем одговорио је Саша Јанковић.

Народна скупштина је једногласно 2012. године изабрала Сашу Јанковића за Заштитника грађана у другом, петогодишњем мандату. А први пут на ову функцију је изабран 2007. године.

,,Мој посао је да проверим да ли орган јавне власти то што ради према грађанима ради формално у складу са законом и да ли суштински испуњава онај циљ због ког постоји“, истакао је Јанковић.

Заштитник грађана не води политику и не доноси законе. Стара се да органи јавне власти савесно и ваљано примењују донете законе и раде по њима, објективно и непристрасно.

,,За тако нешто ја морам да имам легитимитет. Није довољан само легалитет. Ја морам иза себе да имам подршку јавног мњења, које је коначна санкција. Морам да будем релавантан и да релавантно поступам“, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.  Све то тежи главном циљу демократије ,,да се ствари раде зато што треба да се раде, а не зато што морају да се раде“, додао је.

Заштитник грађана за свој рад одговара скупштини, али нико нема право да на њега утиче када оцењује законитост и правилност рада органа јавне власти.

,,Зато ја штитим грађане од некоректног деловања органа извршне власти. Али, осим у изузетним случајевима, онај ко се обраћа Заштитнику грађана мора да исцрпи сва претходно расположива правна средства у року од годину дана“, објаснио је Јанковић.

Омбудсман нема власт да својим одлукама директно укине акте других органа и нареди им нешто. Његов посао је да аргументима и снагом ауторитета увери орган јавне власти да је погрешио и упути га како да пропуст исправи.

,,Ја немам право да штитим права грађана на штету других грађана јер је сврха државе да оснажи своје грађане“, нагласио је омбудсман Саша Јанковић. У складу са тим потребна су два услова да би заштитник грађана  реаговао – да нешто буде незаконито и да нешто буде неправично.

Аутор: Андреа Ђорђевић

Фото: Давид Радановић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s