ТРИБИНА ,,КУЛТУРНА СЦЕНА СРБИЈЕ“ НА ФПН-у

Трибина ,,Културна сцена Србије“ одржана је јуче на Факултету политичких наука у организацији Тимске Иницијативе Младих. О улози културе у данашњем друштву говорили су глумац Ненад Маричић, књижевник и публициста Мухарем Баздуљ и новинарка Радио Београда Биљана Ђоровић. У улози модератора трибине била је студенткиња Даница Божовић.

,,Кад се каже култура неопходно је да ми изађемо из једне стереотипне идеје да је култура само оно што се обрађује у програмима јавних сервиса. Дакле, култура није само књижевност, није само филм, није само балет, није само опера, музика, култура је све оно што чини људску цивилизацију“, истакао је књижевник и новинар Мухарем Баздуљ.

Он је нагласио да су се у раним периодима људске историје појмови културе и цивилизације родили када је човек схватио да његова судбина зависи од његових десет прстију, од његовог рада.

Радећи Хамлета са својим студентима на Факултету драмских уметности, глумац Ненад Маричић поставио је питање – Какав би то био чин који би нарушио систем?
,,Онда смо схватили да је данас врло тешко наудити систему. Све теже и теже. Систем се обезбедио сателитима и потпуно је немогуће побећи и постати зачетник неког тајног друштва. Дошли смо до закључка да је култура нешто што је недодирљиво и нешто што на најбољи начин може да уздрма систем, да шаље снажне поруке и да мења грађанско друштво од најстаријих времена до данас“, објаснио је глумац Ненад Маричић.

Своје мишљење о улози културе за појединца и сваку друштвену заједницу изложила је и новинарка Радио Београда Биљана Ђоровић.
,,То Хамлетово ,,бити или не бити“ је данас кључно у онтолошком смислу. Ту култура игра велику улогу. Изворно, култура је људска делатност. Култура је мишљење. Култура мора да проистиче из мисли. Култура је нешто што је интринсично везано за нас као људска бића. Ми стварамо културу“, нагласила је Биљана Ђоровић.

Трибина ,,Културна сцена Србије“ коју је организовала Тимска Иницијатива Младих завршена је питањем које је студентима упутио глумац Ненад Маричић – Да ли култура данас и сва њена дела са којима комуницирамо, треба да буде савремена или несавремена? На студентима је остало да промишљају одговор.

Аутор и фото: Андреа Ђорђевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s