За будућност студената

Факултет политичких наука од 1. марта ове године пружа велике могућности студентима за њихов каријерни развој.  Реч је о проналажењу стручних пракси, услова за волонтирање, едукацију и студентско усавршавање. О тој идеји и  начину на који се она реализује говори Пајазит Помак, стручни сарадник за каријерни развој.

13246068_1183251511727656_854468900_n

Какве конкретне могућности студентима пружа каријерни развој на ФПН-у?

То је пре свега помоћ студентима у проналажењу стручних пракси, проналажења могућности за волонтирање студената на разним пројектима, затим помоћ у информисању студената о стипендијама и могућностима за студијске боравке у иностранству. Пружамо помоћ студентима и око писања  CV-ја, мотивационог писма и дајемо савете око писма препоруке и аплицирања на разне конкурсе. Други део нашег рада подразумева рад на изради Алумни базе наших студената, како би на тај начин трајно повезали наше бивше студенте и наш факултет.

На који начин то функционише?

Студенти могу свакодневно да дођу код нас (8-16 часова). Налазимо се на првом спрату у старом делу зграде, поред слушаонице бр.8. Такође студенти могу да нам се обрате и путем мејлова: pajazit.pomak@fpn.bg.ac.rs  и karijera.fpn@gmail.com. Са студентима комуницирамо и путем фејсбук странице ,,Каријерни развој студената Факултета политичких наука“. На овој страници редовно објављујемо информације о отвореним позицијама за праксу и тако подижемо ниво информисаности наших студената о приликама које им стоје на располагању. Креирали смо и мејлинг листу. Тако студенти једном до два пута недељно добијају на своје мејлове информације који им могу бити корисне  у њиховом даљем каријерном развоју.

Колико су студенти заинтересовани?

Ниво заинтересованости студената је велики. За радионицу ,,Планирање каријере“ коју смо крајем априла организовали са Националном службом за запошљавање било је пријављено преко 50 студената, док смо ми могли да примимо максимално 35 студената. Део наших студената, на основу споразума Факултета и Ringier Axel Springera учествује на програму ,,Digital Media Campus“. Наши студенти су на основу споразума које је Факултет закључио и на пракси у порталу ,,Студентски живот“, затим ,,Quadra Graphicu“, ,,Ђак спорту“, а од средине јуна кренуће на праксу у Националну службу за запошљавање.

У којој мери актуелне понуде за стручну праксу задовољавају жеље и потребе студената сва четири смера?

Када је реч о понуди стручне праксе, ту имамо један дисбаланс. За студенте социјалног и новинарског смера постоји велики број понуда. С друге стране, имамо мали број места у понуди за студенте међународног и политиколошког смера. На проналажењу њихове праксе треба додатно да порадимо. Тренутно је расписан канцеларије УН-а у Србији за једно место у политичком одељењу. Надам се да ће у оквиру Националне службе за запошљавање бити отворено око двадесетак места до краја године за ове студенте. У плану је и сарадња са Привредном комором Србије где ће студенти са ова два смера бити у фокусу.

 Шта се планира у будућности?

Оно што бих издвојио свакако је потписивање споразума/меморандума о сарадњи са што већим бројем Министарстава, општина и јавних предузећа. Такође, покушаћемо да интензивирамо сарадњу са Народном скупштином. Ту је свакако и организација прве свечане доделе диплома свршеним студентима крајем јуна, као повратак  једне церемоније којом се окончава један део школовања наших студената у нашој кући, на нашем факултету. Поред тога, од октобра би требало да почнемо са бесплатном школом кинеског језика и културе у сарадњи са Друштвом ,,Далеки Исток“. У плану за наредну школску годину су и ,,Дани праксе и стипендија“ као и велики број радионица и трибина на којима ће учествовати наши бивши студенти.

Аутор: Андреа Ђорђевић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s