Конгрес студената социјалног рада на ФПН-у

Четврти регионални Конгрес студената социјалног рада oдржан је на Факултету политичких наука од 12. до 15.  маја. Когрес су организовали Унија студената социјалног рада уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и  социјална питања.
Централна тема скупа била је социјални рад и социјална политика у невладиним организацијама, у оквиру које су  се проучавале посебне теме везане за насиље над женама, рад са мигрантима, рад са корисницима психијатријских услуга и рад са децом и младима. Шеф катедре за социјалну политику и социјални рад Тамара Џамоња-Игњатовић нагласила је да рад са миргантима посебно значајна тема, како због актулености тако и због великог значаја у региону и да је то тема која повезује ове просторе.
Са циљем да се подстакне волонтерски рад и обогати садржај, организоване су креативне радионице и посете државним институцијама и невладиним организацијама. Студенти су посетили клинику „Др Лаза Лазаревић“, Центар за социјални рад Палилула, Републички комесеријат за избеглице као и невладине организације „Живимо заједно“, Аутономни женски центар и удружење „484“ .
Председница Уније студената социјалног рада Миона Гајић изјавила је да се Конрес организује како би се разменила искуства са студентима региона и дошло до неких заједничких идеја како би се унапредила социјална политика на одређене теме. Волонтерка Јелена Филиповић рекла је за Политиколог: „Ми смо са великим одушевљењем пристали на овај изазов. Имали смо проблем при одабиру тема, јер је социјални рад широка категорија и толико тема има за обрађивати и дискутовати. На крају смо се одлучили за улогу невладиних организација у социјалном раду, јер сматрамо да све важније организације данас попримају веома велики значај у раду са корисницима, поред државних институција“.
Конгрес је окупио студенте из Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Србије. Једна од гошћи, Ива Ћавар, рекла је: „Волонтери су јако озбиљно схватили свој посао и увек су били на располагању. Дали су нам и своје особне бројеве телефона. У сваком тренутку кад смо их требали, они су били доступни. Организатори су гледали на све аспекте и на забаву и на корисне активности“.

Аутор текста: Селена Филиповић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s