ИЗГРАДЊА МРЕЖЕ САРАДЊЕ БУДУЋИХ НОСИЛАЦА ПОЛИТИЧКИХ ПРОЦЕСА

Амбасадор БиХ у Бриселу Драшко Аћимовић истакао је да је конференција „Студентски модел УН – Бањалука 2016“, коју организује Клуб студената Факултета политичких наука прва такве врсте на свијету.

„То је велика част за Бањалуку и такву конференцију требало би подићи на виши ниво. Унеско је покровитељ конференције, а предсједник Европске комисије Клаус Јункер и европски комесар за спорт и омладину Тибор Наврачич послали су честитке за овакву манифестацију. Конференцију је подржала и Трилатерална комисија за Србију“, рекао је Аћимовић Срни.

Он је оцијенио да је јако битно да су млади у Бањалуци организовали овакву конференцију у вријеме када се сви баве критикама и анализама, јер су тиме показали да овај град и Република Српска имају своје мјесто у свијету, да су њен позитивни дио и да могу правити промјене.

„Овиме се ствара мрежа познанстава будућих политичких лидера. Највјероватније ћемо сљедеће године у овај пројекат укључити 100 најбољих младих лидера свијета“, најавио је Аћимовић.

Он је додао да ће на предавању говорити о ЕУ и њеном значају за БиХ, те настојати да „помогне студентима да пронађу своје мјесто у глобалном свијету“.

Потпредсједник Клуба студената Факултета политичких наука /ФПН/ и једна од организатора конференције Марина Туцаловић појаснила је да конференција „Студентски модел УН – Бањалука 2016“ представља симулацију рада УН, у оквиру које ће засједати три комитета – прес-комитет, комитет за људска права, те савјет за безбједност.

Она је додала да је конференција окупила 40 учесника са три континента – Сјеверне Америке, Европе и Азије.

„Циљ конференције је да кроз симулацију рада УН, студенти добију представу како систем УН функционише, као и да се повежу са студентима других факултета политичких наука из свијета и да им то послужи за изградњу мреже сарадње, између будућих носилаца политичких процеса у тим земљама“, појаснила је Туцаловићева.

Према њеним ријечима. кроз конференцију студенти ће бити у прилици да савладају потребна знања и вјештине за рад у УН, те чују о положају БиХ, као и да се боље упознају о њеној званичној политици и статусу.

„Сваке године имамо све више заинтересованих студената за конференцију, иако још нисмо задовољни њихови одзивом, али надамо се да ће наредних година боље препознати ову конференцију и њен значај за њихов лични развој“, истакла је Туцаловићева.

Конференцију је организовао Клуб студената ФПН, а право учешћа имају студенти свих академских усмјерења. Конференција ће трајати до недјеље, 23. октобра.

 

Извор: Агенција СРНА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s