Откриће Тутанкамонове гробнице

На данашњи дан 1922. године чувени британски археолог, Хауард Картер открио је гробницу египатског фараона Тутанкамона. Ово откриће било од непроцењиве историјске вредности зато што Тутанкамонова гробница, за разлику од већине до тада пронађених, никада није била опљачкана.

Тутанкамон је најпознатији владар Новог египатског краљевства ( период од 16. до 11. века п.н.е ) и један од најпознатијих египатских фараона уопште. Упркос бројним артефактима откривеним у његовој гробници, о Тутанкамоновом животу се мало зна. Постао је фараон са 9 година, а његова владавина трајала је свега 10 година. ДНК анализом из 2009. године потврђено је да је био син фараона Аменхотепа IV. Значај Тутанкамонове владавине нису била бројна освајања и територијална проширења већ повратак староегипатској многобожачкој религији насупрот делимично монотеистичкој религији атонизма, коју је шездесетак година пре Тутанкамона успоставио фараон Енхатон.

Истраживања из 2009. године указују на то да је умро од маларије, мада ни то није са сигурношћу тачно. У Тутанкамоновој гробници пронађено је више од 5000 драгоцених артефаката међу којима је најпозатија маска Тутанкамонове мумије која се чува у Египатском музеју у Каиру.

Аутор текста: Петар Бабић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s