Суноврат националне економије

 Трибина ,,Како смо постали јефтина радна снага“ одржана је у четвртак на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума. Циљ трибине био је да се представе поступци и решења за  излазак из кризе. На трибини су говорили професор др Слободан Комазец и економиста Бранко Драгаш.

,,Ми желимо да критичким приступом стварности, за разлику од њеног улепшавања, покажемо јавности Србије каква нам је свакодневница”, рекао је Комазец на почетку свог излагања и додао да без обзира на то што се у јавности наглашава да смо изашли из кризе, она и даље траје.

О утицају ММФ-а, Светске банке и банкарског система на националну привреду и спољни дуг Србије, Комазец наглашава да је ММФ надзорник, контролор и диригент наше владе. „Наша влада се хвали да јој је ова организација одобрила повећање плата и пензија. ММФ у Србији контролише јавни сектор, одређује запослене по институцијама и шири филозофију не развоја, већ пропадања“, истакао је професор.

,,Наша земља, која је прошла кроз незапамћена разарања, сада продаје све што је вредно. Продаје капитал радника и колектива који га је стварао више од пола века. Оваква пљачкашка приватизација у којој је преко 2400 предузећа продато тајкунима, уништава производњу и економију државе“,  додао је Комазец на тему приватизације предузећа након 2000. године.

Драгаш је своје излагање посветио решењима за излазак из кризе и њиховој примени. „Није важна брзина којом изводимо нешто, већ редослед потеза. Важно је да унапред имамо неколико потеза које смо спремни да повучемо.Треба народу објавити стање, објавити да је банкротирао. Тада се уводе привремене мере, подвлачи се црта и зауставља се пропадање“, нагласио је Драгаш.

Драгаш објашњава да смо у кризи јер се не фокусирамо на праве вредности које нам могу осварити добит. „Министарство финансије, економије, пољопривреде, здравства и просвете доносе огроман новац. У нашој држави се то не искоришћава. Шта је капитал, већина ће одговорити новац. Капитал је човек, информација и контакт. Ако ти имаш добар контакт и добијеш добру информацију онда си добар играч. Вођење државе је знање, то су људи који покрећу Србију. Када премијер, како год се он звао, буде добро обављао свој део посла, ја знам да ћу имати 3-4 хиљаде запослених. Тада ћемо почети да функционишемо“, додао је економиста.

Аутор текста:

Тијана Николић

Тамара Радојковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s