Јагоде и даље у грлу

Јубилеј серије „Грлом у јагоде“

 

У периоду од четвртог августа до шестог октобра 1976. године, телевизијска публика широм СФРЈ имала је прилику да се упозна са Банетом Бумбаром, Микијем Рубирозом, Уркетом, Ушкетом, Гоцом и осталим ликовима серије Срђана Карановића и Рајка Грлића „Грлом у јагоде“, те то познанство траје и данас.

„Не знам да одговорим на питање која је тајна дуговечности ове серије. Ми смо сви радили ту серију веома страсно и амбициозно, да она буде озбиљна, али и лака и забавна, па да натера на размишљање. Трудили смо се да буде за све генерације, да одише Београдом, тим временом и неким претходним. Али тајне нема. Мислим да је нисам нашао ни ја ни неко други. То се једноставно десило, попут хемије која се зове љубав“, наводи редитељ серије Срђан Карановић.

 

У прилог дуговечности и популарности серије говори и то да се 40 година после премијерног емитовања често репризира и увек прати. У књизи „Грлом у јагоде – 40 година ТВ серије“,  аутори Маја Медић и Стефан Арсенијевић објашњавају њену дуготрајност: „…Користећи носталгију као поступак, серија фетишизира једно време и једну генерацију, али истовремено је критикује разоткривајући малограђанштину и паланачки менталитет. Осећајући ове противречне и комплексне емоције, као публика инстинктивно знамо да гледамо нешто истинито, нешто близу живота…”

То нам је потврдио и глумац Бранко Цвејић, који тумачи главну улогу у овој серији:„Одзив је за свих 40 година диван и серија је добила добру патину и носталгију. Враћа вас у период када се боље живело и, можда, један од најлепших периода ове земље. Кад и после четрдесет година од емитовања серије нове генерације хоће да је гледају, онда видите да је то нешто посебно“. Цвејић је такође објаснио да је серија добра слика живота из тог периода.

Омладина бивше државе се често идентификовала са главним јунацима серије, пре свега са Банетом Бумбаром. Када су у питању сличности између Цвејића и главног лика серије, глумац истиче:„Све своје улоге које сам играо покушавао сам да приближим себи, па и ову улогу. Ако је улога добро одиграна, сличности су неминовне. Могуће да је то начин размишљања, похађање исте школе – Пете београдске гимназије и време у којем смо тада живели“.

Надимак Рубироза постао је обележје главних шмекера у граду, највише захваљујући  улози тада још увек недовољно афирмисаног Предрага Микија Манојловића, који у књизи посвећеној серији наводи:„Популарност серије Грлом у јагоде не јењава док има људи који препознају разорност таквог духа, кулове на дужностима које не могу вршити, свуда око нас молдавски стајлинг и mode de vie мушкараца и жена који не памте 80-те, нити било коју ранију епоху. А њих је све више… Културни ниво целог друштва се обрушио, сакрио се у мислеће људе којих је све мање…“ Осим утицаја на омладину, серија је допринела афирмацији и слави већине глумаца који су играли запажене роле. Међу таквим именима су и Александар Берчек (у серији Слободан Ђорђевић Ушке) и Богдан Диклић (Божидар Симић Чомбе).

Серија нас кроз десет педесетоминутних епизода води кроз живот, одрастање и сазревање Банета Бумбара, али и његове генерације и многих генерација после њега. Живот у периоду од 1960. до 1969. године осликан је једноминутним сижеима (музика: Зоран Симјановић) који приказују актуелне друштвено-политичике теме код нас и у свету. Приказ и психолошки увид у породицу, омладину, па и систем (историјски бурне) декаде послужен је у 550 минута серије чија је проблематика актуелна пуних четрдесет година.

 

Јубилеј

Крајем октобра, промоцијом књиге „Грлом у јагоде – 40 година ТВ серије“, у Дворани Културног центра Београда прослављено је 40 година од емитовања серије „Грлом у јагоде“. Посетиоци ове тродневне манифестације могли су да гледају свих десет епизода серије, посете изложбу фотографија са снимања, али и да лицем у лице разговарају са главним јунацима и сценаристима.

 

Рекапитулација и филм Јагоде у грлу

„Јагоде у грлу“ је југословенски филм режисера Срђана Карановића, снимљен 1985. године и предствља наставак серије „Грлом у јагоде“.

Радња филма одвија се на закупљеном сплаву/кафани. Школски другови Бане Бумбар, његова жена Биљка, Ушке, Боца и Гоца одлучују се да прославе повратак свог пријатеља Микија Рубирозе из иностранства. Оно што је требало да буде прослава и састанак старих пријатеља, претвара се у ноћ испуњену необичним догађајима уз сећање на младост и рекапитулацију животног пута свих јунака, петнаест година по школском растанку.

Аутори: Слађана Недељковић и Петар Бабић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s