„Бели може да се покаже као грешка опозиције“

Уредник магазина Недељник Вељко Лалић за Политиколог прича о утицају медија на изборе, о опозији и томе како ће ови избори донети нови политички поредак у Србији.

Шта се постиже овим изборима?

Претходни избори су расписани безвезе. Разлог је да се уклони Ивица Дачић. У том тренутку Вучић је чврсто био везан за Дачића и за те десне странке, тако да је опозиција почела да се прави од тих прошлих избора. Последица тих прерано расписаних парламентарних избора је да мора да иде на нове избора, али ће се после избора суочити са гомилом проблема. Имаћете слабију владу и они ће га увести у следећи проблем а то су београдски избори на којима он лоше стоји и где ће бити велико питање како ће их водити са места председника државе.

Случај укидања емисије Утисак недеље представља почетак проблема са медијима и тога да Вучић губи сваку подршку и контакт са елитом и мејнстрим медијима. То је као када бих ја одлучио да отпустим најбоље колумнисте и новинаре и да запослим клинце са факултета јер ми то звучи јефтиније и могао бих да уштедим доста новца. Дакле, морате да имате квалитетне људе на правим местима. Писао сам још прошле године, да ће се Вучић кандидовати, нарочито ако се појаве јаки кандидати, што су недвосмислено и Јанковић и Јеремић. Има велики број опозиционих лидера који су сигурно на двоцифреном броју гласова, тако да ће бити занимљво како ће све ово да се заврши.

Да ли опозиција може нешто значајно да промени?

Велика је разлика имати Сашу Јанковић на власти, његова власт би била потпуно другачија од Вука Јеремића. А он потпуно другачији од Вучића, тако да мислим да су им политике доста различите. С друге стране мислим да је логично да нападате Вучића јер је ту највећи резервоар гласова, имате Вучића који је на ивици тога да победи у другом кругу или чак фаворит за победу у првом кругу.

Мислим да је једна од највећих трагедија Србије што нема озбиљан двопартијски систем јер мислим да је тај пропорционални систем који смо ми увели нешто што је уништило Италију. Италија није била земља која је пропадала док је имала пропорционални систем јер је тај систем замишљен тако да омогућава тим странкама на 2% да јако добро живе и да диктирају неке услове а да немају никакву реалну снагу. Италија је када је променила пропорционални систем почела да се подиже. Британија је имала пропорционални систем, а данас има један од најтемељнијих двопартијских система зато што једноставно најквалитетнији људи улазе у структуре власти. Ал’ ако сте увек таоци тих малих странака које желе да воде велику политику на два посто и мислим да је време да се прича о томе, да се драматично подигне цензус и да се добије окосница неких странака које ће практично моћи да мењају ствари.

Зашто су бирачи у апстиненцији?

Наши бирачки спискови нису превише реални. Познајем много људи који раде у иностранству и који су се иселили одавде одавно а и даље су уписани на бирачке спискове. То је први проблем. Када то узмемо у обзир долазимо то тога да излазност од 60% бирача није мала. Чини ми се да ће највећа промена на овим изборима бити да ће људи који дуго нису гласали изаћи на изборе. Видим да ће млади гласати, што је исто велика промена, тако да је велико питање да ли ће бити апстиненције бирача.

Ово су избори у којима Вучић покушава да осигура своју власт и да купи још пет година али и избори у којима се бирају лидери опозиције. За опозицију која ће тек да се створи је то прво полувреме за београдске изборе, јер Београд је 70% економије и индрустрије у Србији. Демократска странка је успела да преживи иако је после последњих избора једва ушла у парламент и поставило се питање њене будућности. Мислим да ће ово донети неки нови политички поредак и импулс у Србији. У овом тренутку и млади и они који до сада нису излазили на изборе коначно не могу да кажу да нису имали за кога да гласају пошто имате тако широк асортиман у понуди.

Колико ће медији евентуално утицати на исходе ових избора?

Медији пресудно утичу на изборе зато што су једини посредник између грађана и политичара. Мени сад делује смешно како се иде по тим митинзима јер митинзи у нормалној земљи служе да би медији преносили шта сте ви говорили, а не овако ви правите митинг на који дође ваших тридесет истомишљеника И не борите се за истомишљенике него за оне људе који се двоуме или су између нечега. У Србији имате шест или седам медија који производе вести, од тих неколико таблоида који намећу теме до неколико недељника који могу да дају неки баланс, да укључе и опозицију и јавност.

Медији ће одиграти важну улогу и зато што Вучић  јако добро води медијску ситуацију. Ту треба бити фер и рећи да се он бави медијима тридесет година. Мислим да је он једини човек који познаје више новинара од мене, који сам готово исти период у новинарству. Чули смо много пута да је са многима на телефонским позивима и да им прича разне ствари. Тако да он ужива у тој предизборној атмосфери и да је то за њега јако позитивно.

Да ли је феномен Белог нека врста бунта и револуције младих?

Бели може да се покаже као велика грешка опозиције. Опозиција је скупљала за Белог гласове а онда је он потпуно закупио тај медијски простор. Код нас на сајту је то било убедљиво најчитаније. Мислим да је са једне стране добро да анимирате младе да гласају зато што имају неискваренији, исправнији поглед на политику. Сви се заклињу да раде за младе а онда у ствари пензионери одлуче о свему зато што се млади тиме не баве. Уколико би он заиста извео на гласање оне људе који иначе не гласају, то је добро, али са друге стране мислим да је доста озбиљних тема покренуто на овим изборима, да дуго нисмо имали на изборима  заступљене све полове. Имамо и класичног представника грађанске опције у виду Саше Јанковића, имате и повратак класичне деснице, имате и шовинисте у виду Шешеља, имате и опцију која покрива десни пол у виду Вука Јеремића. Мислим да се замутила вода са Белим.  Ја ипак не верујем да је он наш Пепе Грило. Тај покрет у Италији је један преозбиљан покрет који данас сви пореде са Белим, али мислим да је ово ипак једна локална ствар која је једва успела да скупи потписе, али која ће моћи да, како показују анкете, потпуно преокрене изборе у другом правцу.

Ауторка текста: Жељка Весић

Advertisements

Једно мишљење на „„Бели може да се покаже као грешка опозиције“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s