Конкурс за омладинске делегате у Уједињеним нацијама

Пројекат „Омладински делегати у Уједињеним нацијама“ представљен је у петак на конференцији за медије у просторијама „UN House-a“ на Новом Београду.  Удружење за Уједињене нације, уз партнерство Кровне организације младих Србије и подршку Министарства омладине и спорта, покренуло је јавни конкурс за избор два омладинска делегата Србије у УН.  Изабрани делегати ће заступати интерес државе у УН и представљати потребе младих у Србији.

un2

Пројекат су представили Милорад Кондић, председник Удружења Уједињених нација Србије, Марија Петронијевић, представник Министарства омладине и спорта Републике Србије и Јелена Милановић, председница Кровне организације младих Србије.

Представници су истакли да је циљ овог пројекта укључивање младих у државну омладинску политику и преузимање друштвених обавеза, изражавање интереса младих у државној делегацији у УН као и контунуирано обучавање нових лидера

„Овај пројекат је од изузетног националног интереса, држава почиње да се развија онда кад почне да улаже у омладину и таленте“, истакла је Јелена Милановић и додала да је битно пронаћи најбољи начин да се млади мотивишу и укључе у политику и заступају своје интересе.

Милорад Кондић је нагласио важност подршке пројекту Министарства спољних послова и Министарства омладине и спорта Републике Србије, које је одобрило средства за пројекат.

Изабрани представници ће учествовати на заседањима у Уједињеним нацијама у које су укључени млади (Генерална скупштина УН, Омладински форум Екосока, Омладински форум Унеска), на волонтерској основи и платформу ће припремати у консултацијама са субјектима омладинске политике и дијалогу са вршњацима широм земље.

На конкурс се могу пријавити млади од 18 до 28 година, који су држављани Републике Србије, имају активно знање енглеског језика, добро познавање омладинске политике у Србији, познавање система Уједињених нација, остварен успех у образовању и ваннаставним активностима. Представници се бирају на мандат од једне године и процес одабира одвијаће се у три фазе: јавни конкурс, тестирање најбољих на основу апликација и интервјуи за најуспешније кандидате након тестирања.

Програм „Омладински кандидати у Уједињеним нацијама“ је један од званичних канала за учешће младих у Уједињеним нацијама и већ је успостављен у 37 земаља широм света. Пријављивање траје до 28. јула 2017. године.

Ауторка текста: Жељка Весић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s