НАЈВАЖНИЈИ ПОЗИВ У ЖИВОТУ

Тридесет људи у Србији годишње умре због туђе неинформисаности, предрасуда, обичаја, посвећености религији и тренутног закона. Више од хиљаду људи сваког дана чека да се неком другом живот заврши да би они могли да наставе свој. Скоро тридесет пута су веће шансе да вам затреба туђи орган него да ви будете донор. Србија на милион становника годишње има мање од три даваоца органа. Колико год се ове бројке понављале кроз разне кампање, хуманитарне акције и емисије грађани Србије ипак не потписују донорске картице.

Данас у Србији је на снази информативна сагласност, односно нико не може да вам узме органе без вашег изричитог пристанка и потписа донорске картице. Међутим, иако неко за живота потпише донорску картицу, наша земља пружа још једну прилику да се та одлука промени, тачније да је промени породица након смрти даваоца. Оних, који се усуде да испуне пар формулара и завештају своје органе, има око 150.000, али се тај број због овога сведе на 30.000. Претпостављена сагласност коју би донео нови Закон о трансплантацији органа, ткива и ћелија би значила да је свако донор, осим оних који се у току живота против тога нису изричито изјаснили. Додатно олакшање које би донео нови закон јесте да неће више бити потребно тражити додатну сагласност породице, што је према ранијем закону знатно успоравало процедуру узимања органа, а тиме и њихову употребљивост за пресађивање. Трансплантациона мрежа Србије Закон о трансплантацији, који би донео претпостављену сагласност о донирању органа, предлаже већ девет година.

doniranje-organa

Страх је велики. Они који изгубе неког вољеног плаше се да се суоче са тим да је он заувек отишао из њиховог живота и донирају његове органе. Они који чекају плаше се увек. Чији је страх већи, рационалнији? Људима није развијена свест о донорству, укорењени су им навике и обичаји који не одобравају донирање органа. Институције могу променити свест људи, иако је унапред познато да тај процес неће бити лак и кратак. Хемофарм Фондација у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама покренула је кампању „Најважнији позив у животу“ како би се развила свест о донорству и како би се грађанима објаснило колико је једноставно, а важно спасити некоме живот. Захваљујући овој кампањи наша земља је добила Национални дан донора 6. јун. Према наводима из министарства Закон о трансплантацији органа, ткива и ћелија би требало да буде усвојен ове године.

Ауторка: Тамара Радојковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s