Фондација ,,Тијана Јурић” предаје петицију за доживотну казну затвора

Више од 150.000 потписа грађана прикупљених у оквиру народне иницијативе за увођење казне доживотног затвора, предаће сутра Скупштини Србије оснивач Фондације ,,Тијана Јурић“ Игор Јурић и главни и одговорни уредник листа ,,Блиц“ Предраг Михаиловић.

Иницијативу је покренула фондација у намери да се таква санкција уведе за најтеже облике тешких кривичних дела каква су убиство детета, малолетника или трудне жене. Ова фондација се више од две године бори за бољу безбедност деце у Србији и тражи да тако осуђена лица немају право на условни отпуст.

Оснивач фондације Игор Јурић сматра да је и за најтеже осуђенике најхуманије да остану у затвору, страхујући да ће поновити исто дело на слободи. ,,Ако гледате статистику, погледајте број повратника. Код нас су 72 затвореника осуђена на максималне казне, за 35 затвореника тражимо казну, чак 80 одсто су повратници. Има два-три случаја која описују зашто ми то тражимо. Душан Илић је био у затвору због разбојништва, убио је жену док је био на викенду, убио је и у ћелији, кад је амнестиран убио је, па силовао жену. Дарко Костић је убио жену од 70 година, пуштен је после седам година и убио је девојку“, објашњава Јурић.

Народна иницијатива одржана је у преко 40 градова у Србији у периоду од 23. до 29. октобра. Број прикупљених потписа вишеструко је премашио 30.000, неопходних за улазак у скупштинску процедуру. Приликом предлога за увођење доживотне казне из Фондације ,,Тијане Јурић“ су се консултовали са Правним факултетом у Новом Саду и са људима из струке. ,,Више од 35 судија је потписало, више од 30 заменика јавних тужилаца, више од 150 затвореника Централног затвора, ако гледамо децу и немоћне жене морамо да се сложимо да је то проблем“, каже Јурић.

Да подсетимо, ово је друга иницијатива Фондације Тијана Јурић. Ова организација је поднела иницијативу за измену Закона о полицији 2014. године, да би неколико месеци касније, у јулу 2015. године, посланици Скупштине Србије усвојили њихов предлог који је симболично назван ,,Тијанин закон“.

Ауторка: Тијана Николић

извор: N1
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s